Twitter
RSS

Pengikut

click for translator to read artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

MENGENAL DIRI YANG KE 92

Salam

SAMBUNGAN DARI PELAJARAN YANG KE 91

Apabila kita perhatikan bahawa kalimah  لا اله الا الله  itu adalah tempat berkumpulnya asas-asas aeluruh ilmu disana maka manusia wajib memahaminya betapa luasnya ilmu yang telah disediakan oleh Allah s.w.t kepada manusia cuma manusia sahaja yang berfikiran sempit untuk memahamkannya sedangkan Allah menerangkan bahawa tiada yang tidak disentuh oleh Allah didalam al Quran tersebut, apa yang penting  bagi manusia ialah mempelajari ilmu al quran tersebut dengan yakin tanpa ragu

Tidak ada manusia yang benar-benar faham ilmu al quran tersebut dengan tepat sebagaimana yang dikehendaki oleh Allah s.w.t kerana itulah Allah utuskan nabi dan rasul untuk memberi kefahaman isi kandungan al quran itu kerana nabi dan rasul berguru dengan malaikat dan Allah dan cukuplah bagi manusia untuk menimba ilmunya kerana nabi dan rasul adalah lebih tepat kefahamannya dari kita sebagai manusia biasa yang serba kekurangan namun jagalah akidah dengan sebaik-baiknya

Daripada kalimah  لا اله الا الله  itu lahirlah ilmu yang disebut sebagai Rububiyah dan juga Uluhiyah iaitu ilmu yang menerangkan tentang Tuhan dan hambanya, dari kedua-dua ilmu ini maka para pewaris nabi memberikan dua asas ilmu yang wajib diketahui oleh semua hamba Tuhan iaitu ilmu  اول الدين معرفة الله  (Awal agama mengenal Allah) dan juga ilmu mengenal diri  من عرف نفسه فقد عرف ربه  (Barangsiapa mengenal dirinya maka mereka mengenal Tuhannya) maka mengenal Tuhan itu bermula dengan mengenal rahsia kalimah  لا  pada kalimah   لا اله الا الله   dan mengenal rahsia kalimah  الله   pada kalimah  لا اله الا الله  iaitu sifat Jalal dan juga sifat Kamal mengikut ilmu sifat 20

Adapun ilmu mengenal diri kita boleh perolehi daripada kalimah  الا  pada kalimah  لا اله الا الله  dan kalimah  yang mengaitkan perkataan tuhan dan keilmuan serta penyembahan kita boleh perolehi daripada keilmuan  اله  pada kalimah  لا اله الا الله   mengikut kaedah ilmu sifat 20 dan semua nas yang berkait  dengan ilmu ini mestilah di rujuk kepada al quran dan hadis nabi s.a.w supaya maksud tujuan ilmu ini tidak lari dari akidah dan kebenarannya dan setiap nas yang berasaskan al quran dan hadis nabi apabila ditolak setelah jelas kebenarannya adalah menjadi kafir dan juga sesiapa yang mengatakan ada kepimpinan lebih baik dari kepimpinan Rasullullah maka mereka juga adalah kafir inilah maksud nas yang terdapat didalam al quran

Didalam ilmu ini jelas menunjukkan bahawa dengan adanya Tuhan yang disembah dan si penyembah maka berlakulah ikrar dan janji diantara hamba dengan Tuhan, kerana itulah ayat pada surah al A'araf 172 terdapat perkataan  قا لوا  (Mereka berkata)  بلى  (Betul)  شهد نا  (Kami menjadi saksi)  Bolehkah diantara manusia tafsirkan maksud "Kami menjadi saksi ? Siapa yang menjawab pertanyaan daripada Allah "Kami menjadi saksi ? Maka daripada jawapan tersebut lahirlah perkataan  اشهد ان  (Naik saksi aku)  Saksi apa ? Saksi pada menyatakan dengan ikrar  لا اله الا الله  dengan menyatakan ganti diri yang berikrar dengan menyebut  اشهد ان  pada kalimah tauhid tersebut itulah tafsir yang menyebabkan lahirnya ikrar kita dialam Roh dan inilah TASYAHUD UNTUK PENGHORMATAN KEPADA TUHAN DAN RASUL

Penghormatan terhadap Rasul dengan menyebut  محمدا رسول الله  dengan menyebut ikrar  اشهد ان  kerana penghormatan kepada Muhammad yang telah dilantik oleh Allah sebagai PesuruhNya ini bererti kita mengiktiraf ketentuan Allah kepada Muhammad s.a.w andainya kita tidak berikrar demikian maka tidaklah ada ertinya perkataan  قالو بلى شهد نا  pada ayat Al A'araf 172 tersebut, maka  قا لو بلو شهد نا  itulah yang bermaksud  اشهد ان  (Naik saksi aku) inilah fitrah ilmu yang lahir dari alam Roh tersebut terhadap diri kita sebelum Allah menjadikan jasad manusia yang dimulai dengan penciptaan Adam dan Hawa oleh Allah dan demikian jugalah maksud  فا علم انه  (Fa'alam an nahu) pada menyatakan tauhid  لا اله الا الله , tahukah kita apa maksud  انه  ? Siapa yang mengikrarkannya ? Kerana itu janganlah kita melonggarkan keyakinan kita terhadap Allah dan RasulNya dan kepada diri kita juga

Sesungguhnya kita ini adalah lemah yang sentiasa didalam kekurangan dan kepincangan didalam soal ilmu, tidak guna kita mempertahankan keaiban dan kelemahan kita dalam berhujah tentang apa yang kita kurang arif tentang ikrar diri kita kepada Allah dan RasulNya

Kerana itu Allah berfirman didalam al quran surah An Nisa ayat 64 dan 65

وما أرسلنا من رسول ألا ليطاع بأ ذ ن الله 

Maksudnya  :  Dan Kami tidak mengutus seorang Rasulpun melainkan supaya ia di ta'ati dengan izin Allah 

Dan FirmanNya lagi:

فلا وربك لا يؤ منو ن حتى يحكموك فيما شجر بينهم


Maksudnya:   Maka demi Tuhanmu (wahai Muhammad) mereka tidak disifatkan beriman sehingga mereka menjadikan kamu hakim dalam mana-mana perselisihan yang timbul diantara kamuComments (120)

Salam Ustaz,
Di harap ustaz teruskan penulisan ilmiah ini.

Wassalam.

.

Salam,

Surah Al Anaam ayat 50 menerangkan bahawa Nabi hanya ikut apa yg diwahyukan kepadanya. Yang diwahyukan kepadanya adalah Al Quran saja. Allah menggambarkan betapa pentingnya isu ini sehingga diberi contoh "apakah sama orang yg buta dengan orang yg celik".Di dalam ayat yang berikutnya pula Allah memerintah supaya Nabi (termasuk umatnya) memberi peringatan dengan apa yang diwahyukan (sekali lagi Al Quran). Jadi wajiblah umat islam akur akan perintah ini.

Surah An Nisaa ayat 79 dan surah Al Fath ayat 28 pula menerangkan bahawa di atas kerasulan Nabi Muhammad, cukuplah Allah menjadi saksi. Namun umat islam tetap juga nak jadi saksi dengan memberi berbagai alasan. Layakkah kita sebagai hamba tak mahu akur terhadap perintan Allah yg terang lagi jelas?

Perhatikanlah amaran keras Allah, di dalam surah Al Israa' ayat 73 - 75, terhadap Rasul kesayanganNya sekiranya beliau tak ikut apa yg diwahyukan Allah.

Fikir-fikirkanlah sebelum terlambat.

Salam

Ok tak ada masalah !

Salam,

Kalau "tak ada masalah", setuju tak Pak Karamu bahawa kalimah syahadah sebenarnya satu saja ia itu hanyalah "Ashhaduanlaailahaillalah"?

Bukannya tak percaya bahawa Nabi Muhammad itu rasulullah. Tapi kita dilarang daripada "naik saksi", kerana:

1. Allah berfirman, "Cukuplah Allah menjadi saksi".
2. Kita dilarang sama sekali membeza-bezakan di antara para rasul.
3. Ucapan kita sama seperti apa yg diucapkan olih orang-orang munafik (surah Al Munaafikuun ayat 1).
4. Kita tidak sezaman dengan Baginda untuk layak menjadi saksi.

salam

selagi seseorang itu berbicara tentang allah dengan akalnya, selagi itulah yang dikatakannya itu sia-sia saja, walaupun hujahnhya bersandarkan al-quran, kerana akal itu makhluk, sebagai makhluk, akal itu sampai bila-bilapun tidak akan berupaya untuk mengenal allah, tulah fitrah seorang makhluk, jadi jikalau mahu mengenal allah gunakanlah sesuatu yang bukan makhluk, yang dikurniakan allah kepada setiap insan, yang berada bersama insan di mana saja, untuk mengenalNya.

allah itu amat terang dan nyata, tetapi yang kenal sahaja yang dapat mengetahui keadaan dan keberadaannya.

bagi yang tidak kenal ia tidak akan cam rupanya walaupun ia berada dalam pandangan matanya setiap hari.

bagi yang telah kenal ke mana saja dipandangnya maka di situ ada wajah allah, ia kenal kerana telah diperkenalkan oleh yang empunya diri sendiri.

jadi bagi yang belum bersua muka dengan yang empunya diri, maka carilah orang yang telah diperkenalkan oleh yang empunya diri, untuk mengenal dirinya,

supaya yang belum kenal dapat juga mengenalnya,

janganlah buang masa berdebat dengan akal fikiran, kerana sampai kiamat pun tidak akan dapat mengenal allah, ingatlah usia manusia itu pendek, maka carilah dia sebelum terlambat, dan hindarkan dari berdebat perkara yang sia-sia.

Salamun qaulan mirrabirrahim

Adab belajar ilmu hakikat-makrifat ini, jgnlah diperdebatkan dgn org 'syariat' krn takkan berlaku titik pertemuannya.

inikan pula kalau berdebat dgn yg 'buta syariat' (kalau bab 2 kalimah syahadah pun nak dipertikai, dimanakah Islamnya?)..

semoga sampai ke cahaya di hujung terowong..

"asyhadu allailahaillallah". itulah syahadahnya Azazil dan anak cucu cicitnya.

jadi golongan yg bersyahadah begitu nyatalah bosnya Azazil @ pun diperkudakan Azazil laknatullah.

bahaya golongan spesis mcm ni..cepat2lah kita 'ridsect' dia.he he

Salam,

Kenal itu baik TAPI YG TAK BAIKNYA ENGKAR.

Si Iblis pun kenal TAPI ENGKAR.

Adam pun kenal TAPI PERNAH JUGA ENGKAR.

Maklaikat saja yg kenal dan tak engkar.

Orang yg engkar (tak percaya akan ayat-ayat Allah) amalan mereka Allah ibaratakn sebagai debu di dalam taufan.

Sudahlah. "Lakomdiinukomwaliyadiin".

SALAM SALIK TOK DAN SEMUA,
ALHAMDULILLAH. BERPELUANG LG KITA MENGULANGKAJI DAN SYUKUR KITA TOK ISTIQOMAH DAN TAK TERGUGAT DGN PERANCANGAN MUSUH2 ALLAH. SYUKUR KITA PADA ALLAH DGN SEKEJAP DAN MUDAH JE DIA MEMBONGKARKAN KEJAHATAN SEGALA FITNAH.
ASTAGHFIRULLAHILAZIM. SAYA MENJANGKA DI CAMBODIA JE UGAMA MCM TU, CAMPORKAN SEMUA UGAMA DGN PELUANG DPT JD NABI BARU (4 IN 1).
INI MATEMATIK:
ABU SUPIAN X ABU LAHAB X ABU JAHAL = AZAZIL + DAJAL + YAHUDI + NASARA SEMEMANG MENOLAK RASUL KITA.
KITA DAH MENJANGKA TAPI TAKUT MENUDUH, DIBUKTI PULAK OLEH MAHA KHALIK. MUDAH. MUSHRIK + MUNAFIK + KAFIR = REFUSED,ENGKAR JE, NI TINGGI CKIT TAHAP DIA, SAMA DENGAN ABRAHAH + DAJJAL + FIRAUN. TUHAN NAK DI SINGKIRNYA.AZAZIL PUN TAK ADA CITA2 MCM TU.
BANYAK KE DAPAT? BAPE GAJI GEREJA BG?
POK DIN, ADE NAMA, POK CIK, PEMERHATI, DAH KUAR KOLOR DIA, LIPAT LE.JGN MEMAKI HAMUN,KITA KENA TUNJUK TELADAN,ITULAH PEMBEZA KITA.KLU ADE BELAS ALLAH TAUBAT DIA.
ADIOS

salam

Allah mudah kan kita sebab dia dah tunjukkan.Nampaknya pak Durhaqen dah ulas bagitu juga chegu dah jelas saya ulas sikit lagi ok.
Tuntutan beriman kepada Rasullah saw wajiblah kita tunduk patuh kepada apa yang dibawanya dan tinggal apa yang dilarang jangan malu segan rasa berat . Dengan kerelaan tanpa mempertimbangkan samada sesuai ataupun tidak sesuai.

Firman Allah
"Dan taatlah Allah dan Rasulnya agar kamu diberikan rahmat "
Surah Ali Imran ayat:132

Jesteru beriman kepada Rasullah saw dengan penuh rela dan patuh seiklas hati

kesimpulannya

"Katakan jika kamu benar2 mencintai Allah maka ikutlah akau nescaya Allah mengasahi kamu dan mengampunkan dosa-dosa kamu,Allah maha pengampun lagi Maha Penyayang"
Surah Ali Imrah :31

Semua nabi dan rasul2 tuhan disebut di dlm al quran yg tidak berbaris sebagai Rasawala (Rasul) Allaha. Hanya seorang Rasul saja bagi tuhan Allah iaitu Muhammad, Rasullullah. Jadi, manusia yg menyembah Allah bertuhankan Muhammad kerana mengambil hukum2 Muhammad. Manakala manusia yg beriman kpd Allaha, mengambil hukum2 dari kitab taurat, injil dan al quran. Sebab itulah di dlm al quran, rukun iman itu percaya kpd nabi2 dan kitab2.

Salam,

Rasul pula ikut apa? Dia ikut apa yg diwahyukan kepadanya (Al Quran). Apa kata Allah kalau dia tak mahu ikut Al Quran? Apa pula kata Allah sekiranya rasul pandai-pandai buat hukum ugamanya sendiri selain Al Quran?

Para-para Rasul dan Nabi itu tidaklah sama sekali membawa ajaran @ agama baru melainkan semuanya berpandukan kpd wahyu Tuhan-dari Adam a.s hinggalah Muhammad s.a.w.

cuma ada satu saja makhluk ni yg kononnya ikut al-quran lepas tu mengaku rasul. tak lain tak bukan pak rashad ni. cikgu mmg ada masalah skit dgn dia...dan pengikut2 dia..nakal sungguh..

Salam,

Nabi Muhammad Rasullah saw itu maksum dia mesti ikut perintah Allah kalau ada rusul selepas Nabi Muhammad Rasullah saw itu yang palsu kecuali nabi Isa yang akan diturunkan kan kemudian sebab itu kita jangan pertikaikan apa juga ajaran Nabi Muhammad Rasullah saw
kita mesti yakin Rasullah itu mesti ikut perintah Allah dengan sepenuh nya tanpa was-was

firman Allah

"Katakanlah "Jika kamu (benar-benar ) mencintai Allah,ikutlah aku,neschaya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang"
surah Ali Imran :31

"Katakanlah "Taatilah Allah dan RasulNya,jika kamu berpaling,maka sesungguhnya Allah tidak menyukai orang kafir".
Surah Ali Imran :32

Jadi tida ada sebab kita sangsi Nabi MUHAMMAD Rasullah saw tidak ikut perintah Allah .

Tanggung jawab kita pula mesti beiman kepada nya itu yang diajarkan dan kalau kita nak selamat dan mendapat pertolongan Allah mesti taatilah itu saja. kan mudah ...

Salam,

Jadi kalau Nabi taat dan ikut Al Quran dan kita pula diarah supaya taat dan ikut Nabi, maknanya kita wajiblah taat dan ikut Al Quran apatah lagi Nabi sudah wafat dan hanya Al Quran yg ada pada kita sekarang; bukannya begitu?

Anda semua sudah salah faham. Saya percaya sepenuhnya kepada Nabi Muhammad dan yg lainnya. Hanya saya dilarang menjadi saksi di atas kerasulan beliau. Larangan ini semua umat islam wajib taat dan akur kalau mereka taat dan patuh kepada Al Quran. Ayat-ayatnya amat jelas sekali; bukan ayat-ayat yg samar-samar maksudnya.

Kata Tun M, Melayu mudah lupa. sebenarnya bukan sahaja Melayu. umat manusia keseluruhannya mudah lupa..

adakah kita ingat semasa di alam roh, sebelum ianya ditiupkan ke dalam jasad, Allah swt bertanya:

"Alastu birabbiku? (Bukankah Aku ini Tuhanmu?)

Jawab kita tanpa ragu-ragu

"Qaalu bala syahidna" (Betul, (Engkau Tuhan kami). Kami menjadi saksi.

(Kami lakukan yang demikian itu) agar di hari kiamat kamu tidak mengatakan: “Sesungguhnya kami (bani Adam) adalah orang-orang yang lengah terhadap ini (keesaan Tuhan)”. (7:172)

Yang bersaksi ('syahidna') pada ketika itu ialah roh kita yang bersih suci (Nur Muhammad) dan ia berjanji utk menjadi rasul (pesuruh) Allah sehingga hari kiamat..

maka selepas kita lahir ke dunia, kita telah lupa ttg perjanjian itu. Muhammad sudah lupa maa..

Kerna itu kita disuruh mengucap 2 kalimah syahadah, terutama dlm solat, utk mengingat kembali akujanji kita itu...

sekian dari cikgu..

Salam,

Kan sudah diterangkan yg Allah izinkan kita mengucap/berikhrar "Ashaduanlaailahaillallah". Persaksian kita pula adalah di dalam Al A'raaf 172 tu. Hanyasanya kita sudah lupa/dilupakan. Namun Allah mengingatkan kita dengan ayat tersebut, supaya kita percaya. Samalah seperti kelahiran kita ke dunia ini. Kita diberi tahu yg si pulan itu adalah ibu kita; lalu kita percaya. Walhal kita ada mata unruk menyaksikan proses kelahiran kita ke dunia ini, cuma kita tak ingat/lupa/dilupakan. Kalau kita percaya pada orang, kenapa tak percaya pada Allah?

Namun di atas KERASULAN NABI MUHAMMAD kita tak bolih jadi saksi. Sebabnya sudah saya terangkan.

Di dalam Al A'raaf 172 pun kita hanya menyaksikan Allah saja. Tak ada nama Muhammad di situ.

Quote, tanpa nama:"kita hanya menyaksikan Allah saja. Tak ada nama Muhammad di situ".

'Kita' itu siapakah ketika itu? itulah Nur Muhammad atau ringkasnya Muhammad yg bersaksi saat itu!

SALAM,
AIR KELAPA MUDA PD ILMUNYA BAIK UTK 'UBAT" BG MEMBERSIHKAN TOKSID DAN KEPANASAN BADAN, DAN BAIK UTK OTAK YG PANAS DEK AKAL YG JUMUD DAN DENGKI. WAH...PROMOTE KELAPA KITA TOK.
PENYAKSIAN TU DEFINASINYA APE? KITA TAK "MENYAKSIKAN" SEMASA DILAHIRKAN CUMA "MELALUINYA" TANPA AKAL YG SIAP BRFUNGSI KECUALI NABI ISA SERTA BEBERAPA WALI MUKTABAR,YG BERCAKAP SELEPAS DILAHIRKAN, SEBAB ITU TAK INGAT.CUBA DOKTOR TU TERUS SERAHKAN KITA PADA IBU SUSU YG LAIN ADAKAH KITA BOLE KENAL IBU KITA?KAN DAH SAYA BG TAU BAHASA MALAYSIA DAN KETAJAMAN CAHAYA AKAL KENA "A" MENGKAJI ALQURAAN!ORG GILA SEMBAHYANG PUN TAK DIWAJIBKAN TAPI PAKAI BAJU DOKTOR KAT TANJUNG RAMBUTAN.KITA MENYAKSIKAN DAN BERSAKSIKAN ANAK KITA DILAHIRKAN.!!!!!!
TAPI ADE ILMUNYA MCMANE KITA MAMPU MENGINGATI HARI KITA DILAHIRKAN SEHINGGA MUDEK KE JUTAAN TAHUN ITU YG BERLAKUNYA PERISTIWA AL'ARAF172 TU!
TIDAK DIKATAKAN "MELUPAKAN" IBU YANG MELAHIRKAN KITA TAPI MENDURHAKA!KENA DEFINASI LAK DURHAKA, LEBIH BURUK MAKNANYA BRPALING TADAH ATAU MGKIANATI ALLAH.NASIB WA PASSED TENSE.JIKA SEMASA KITA DILAHIRKAN DATUK KITA MMG TELAH LAMA MATI,TAK SEMPAT MENYAKSIKAN MAKA ADAKAH KITA TAK BOLE TERIMA KITA ADA ARWAH DATUK?
TIMAKASIH TOK RONIE DGN PADANAN AYAT YG JELAS, MAKHLUK GHAIB TU SEBENARNYA NAK MENIAGA MODAL TAK ADE.
SEBENARNYA NENEK NI BUKAN SAJA BENCI RASUL, BAHKAN TAK PERCAYA NAS ALQURAAN KECUALI AYAT AL'AARAF 172. TOK SHEIKH,BERANI LAK BERKATA TAJALLI DAN MARHABBAH. ANAK KITA KALAU UMUR 6 TAHUN TERUS MASUK UITM BOLE?????
UKUR BAJU SENDIRI NEK,TUHAN PUN MERAHMATKAN ILMU,JGN MAIN PELUKANG JE! IQRAK ,BACA BERSERTA PEDOMAN,DIRAHMATI. KLU IDAK TARAK BACA LAH!
LAIN KALI JENGOK LG.ADIOS.

Cikgu,

Kat mana nasnya?. Cakap siapa pun bolih cakap; namun ia tetap sangka-sangka saja. Sangka-sangka tanpa nas, firman Allah bukanlah kenyataan.

Cikgu sudah beri nama pada apa yg Allah firman sebagai "ada di suatu masa/ketika manusia itu adalah tanpa apa yg bolih disebut atau tanpa nama. Malahan Cikgu sudah beri "pangkat penghormayan" pula pada ketika itu "untuk apa yg Allah sendiri belum beri nama", tanpa nas yg jelas.

Cikgu tolong jelaskan untuk kami.

DURHAKEN,

KAMU KENA BELAJAR CAKAP ORANG MELAYU DULU. SUSAH NAK FAHAM KALAU KAMU BERFIKIR DALAM BAHASA SPANIOL LEPAS TU BARU TERJEMAH KE BAHASA MELAYU. KALAU TIDAK, DUDUK DIAM-DIAM SAJA -- SAVE SPACE SIKIT.

Soalan:

Apakah hadith "siapa kenal dirinya maka kenal tuhannya" itu sohih? Hadith selalu dibaca oleh orang-orang tarekat, juga ramai penceramah. Bolehkah kita berpegang dengan hadith ini?

Jawapan:

من عرف نفسه فقد عرف ربه
Hadith ini dihukum sebagai palsu oleh para ulama hadith. Tidak boleh berpegang dengannya. Sesiapa yang membacanya tanpa diterangkan kepalsuannya, maka termasuk dalam golongan yang mengada-adakan pembohongan terhadap Nabi s.a.w.
Ya, ramai yang berceramah serta berhujjah dengan menyebut bahawa perkataan tersebut adalah hadith Rasulullah s.a.w, sedangkan keputusan para ulama terhadap perkataan ini membuktikan ia hadith yang palsu, antaranya:

-Kata Ibn Taimiyyah hadith ini palsu.
-Kata al-Nawawi: Ianya tidak thabit.
-Kata Abu al-Muzaffar bin al-Sam`ani: “Ianya bukan daripada Rasulullah s.a.w.
-Kata al-Sayuti menyebut: “Hadith ini tidak sahih”..
-Kata Al-`Allamah al-Fairuz Abadi, penulis Al-Qamus: Ianya bukan daripada hadith-hadith Nabi sekalipun kebanyakan orang menganggapnya hadith Nabi s.a.w.. Tidak sahih sama sekali. Hanya diriwayatkan daripada Israiliyyat.”
(lihat: `Ali al-Qari, al-Masnu’ fi Ma’rifat al-Hadith al-Maudu’ المصنوع في معرفة الحديث الموضوع, m.s.189, Riyadh: Maktab al-Rusyd/ Al-Jarrahi, Kasyf al-Khafa` 2/262/ Nasir al-Din al-Albani, Silsilah ad-Dha`ifah wa Al-Maudu`ah, 1/166 / dan lain-lain.)


Allah Lebih Mengetahui
Dr. Mohd Asri Zainul Abidin

Salam

"Barangsiapa yang mengenal dirinya maka ia mengenal Tuhannya"

Tidak pernah penulis sebut sebagai hadis, hanya sebagai pewaris nabi, sesiapapun daripadanya

Pada N3 ini konsef diutarakan berdasarkan kepada konsef sifat 20, sepatutnya ulaslah mengikut konsep tersebut, jika kurang faham maka lebih baik dian dan jangan cuba buka gelanggang untuk berdakwah

Salam Pak,

Kalau pewaris Nabi bawalah umat kepada Al Quran sepenuhnya Pak. Tak pernah Nabi mengeluh kepada Allah yg kaumnya tak kenal diri. Nabi hanya mengeluh kerana kaumnya megabaikan Al Quran. Jadi, kalau nak jadi pewaris Nabi yang betul, logiknya kenalah "baiki" keluhan Nabi itu.

Sifat 20 itu Pak, kalau tak salah saya, di zaman Nabi tak ujud. Malahan di zaman sahabat yg 4 pun belum ada lagi; kalau tak salah.

Salam,

Saya setuju kata Pakkramu tu, tanpa nama baca dan faham lain/ orang ajar lain awak faham lain. Kita boleh kata lazimul qaul . Sepatutnya kita memberikan pandangan dan pendapat yang bernas ini asik menduga saja tak faham pulak.

SALAM TOK,
RINTANGAN PASTI ADE, MUNKIN PAKAIAN DAN WAKTU BERBEZA.ABU LAHAB KEMBALI DGN KEDANGKALANNYA.
DAH HABIS KE BACA BUKU BANI TAMIM DAN AL ARQAM TU? OK LE TU, DH BOLE LE JADI MAHDI!JADI BEN LADEN PUN SYA TAK MARAH.
MAHASUCI ALLAH DR BERSIFAT BODOH SERTA SANGAT TIDAK BIJAKSANA UTK MEMPERKENALKAN DIRINYA DAN MEWALIKAN ORG YG HANYA MMPERCAYAI AL AARAF 172.
BENCANA DAN DUGAAN TU BERBEZA!

BENARLAH FIRMAN ALLAH BAHAWA ORANG YG TAK MAHU PERCAYA, WALAUPUN DIBERI PERINGATAN TAKKAN PERCAYA.

Salam

Bebal dan bangang, buat tuduhan melulu, kami yang mengucap dua kalimah shahadah percayakan quran dan hadis yang soheh selagi tidak bertentangan dengan quran, yang kamu nak suruh kembali kepada quran tu buat apa ?

Kamu mentafsir ayat tersebut berkait dengan ayat Al A'araf 172 tu pun tidak betul, agaknya bahasa arabpun tak faham, sebab itu saya tak berapa nak layan, buat buang masa saja

Kamu baca baik-baik kalimah saksi itu tafsirnya ditujukan kepada siapa ? Golongan mana ? Jangan main bedal saja, cerdiklah sikit

Salam Pak,

Jangan marah-marah tak baik bagi orang tasauf. Control sikit nafsu amarah tuu. He... he.... Maaf bergurau saja.

Betul tak Pak surah Ali Imran ayat 18 yg bermaksud:

Allah menyaksikan (syahidAllah) bahwasanya tiada tuhan selain Dia,begitu juga para malaikat dan orang-orang yg berilmu yg menegakkan keadilan; tiada tuhan selain Dia Yg Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

Saya tafsirkan bahawa ayat inilah yg mengizinkan umat islam mengucap "AsyhaduanlaailaahaillAllah" kerana di dalam Al Quran tak ada ucapan seperti itu. Memang ada ayat "LaailahaillalAllah" dan "Muhammadarasulullah". Tapi di dalam surah yg berasingan. Yg ditekankan adalah ayat "Asyhadu" yg di depan itu tak ada. Namun di dalam surah Al Munaafikun ayat 1 ada sebutan tersebut untuk syahadah rasul.

Apabila kita kata kita "saksi", maka perlulah kita "lihat". Bila pula kita lihat Allah? Maka surah Al Araaf ayat 172 itulah nasnya. Hanyasanya kita sudah lupa, maka Allah ingatkan kita. Kalau firman Allah tak dipercayai, maka kafirlah kita.

OK Pak setakat ini, di manakah salahnya tafsir saya? Saya mohon Pak Karamu sebagai guru yg arifinbillah perbetulkan. Saya harap Pak tak kecewakan kami semua.

BENAR. FIRMAN ALLAH TIDAK PERNAH SILAP WALAU SATU TITIK PUN .
APATAH LAGI PERKATAAN MAUPUN AYATNYA.
MAU INGAT SENDIRI LE.
BERHATI2. IBLIS INI AKAN TUNJUKKAN DIA MCM SUDAH BERIMAN MCM KISAH HARUN DI KENCING OLEH SAMIRI.

DURHAKA,

KAMU BUKAN IBLIS TAPI MUNAFIK PALING TOP. SEKEJAP KATA BENAR, SEKEJAP KATA SALAH. ENGKAU TAK SEDAR YG ENGKAU NAFIKAN ITU ADALAH AYAT-AYAT ALLAH. CAKAP BERAPI-API, BACA APA YG ENGKAU KATA: "BENAR. FIRMAN ALLAH TIDAK PERNAH SILAP WALAU SATU TITIK PUN. APATAH LAGI PERKATAAN MAUPUN AYATNYA." ENGKAU MABUK KE? TAK FAHAM APA YG ENGKAU CAKAP?

CUBA BAGI NASNYA DI MANA SI SAMIRIN ITU KENCING NABI HARUN? SURAH MANA? AYAT MANA? JANGAN JADI PEMBOHONG SUDAHLAH, KALAU DAH KENAL ALLAH LAGI TERUKLAH ENGKAU NANTI.

Hai orang-orang yang beriman, janganlah sekumpulan orang laki-laki merendahkan kumpulan yang lain, boleh jadi yang ditertawakan itu lebih baik dari mereka. Dan jangan pula sekumpulan perempuan merendahkan kumpulan lainnya, boleh jadi yang direndahkan itu lebih baik. Dan janganlah suka mencela dirimu sendiri dan jangan memanggil dengan gelaran yang mengandung ejekan. Seburuk-buruk panggilan adalah (panggilan) yang buruk sesudah iman dan barangsiapa yang tidak bertobat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.

Cikgu oh Cikgu kat mana anda meghilang? Jawablah bolih kita bincang. Manalah tahu, saya pun bolih buat silap juga. Sama-samalah kita belajar mencari yg haq.

DURHAKEN,

ANDA TAK FAHAM KE BAHASA MELAYU? SAYA BAGI CONTOH DI MANA SEWAKTU KITA DILAHIRKAN KE DUNIA PUN KITA TAK MAMPU MENJADI SAKSI WALHAL SEWAKTU ITU KITA CELIK. ORANG LAIN PULA YG MENGATAKAN BAHAWA "SI PULAN" ITULAH IBU KITA, LALU KITA TERUS PERCAYA. KALAU PADA MANUSIA KITA BOLIH PERCAYA KENAPA TIDAK KEPADA ALLAH?

QUOTE, "PENYAKSIAN TU DEFINASINYA APE? KITA TAK "MENYAKSIKAN" SEMASA DILAHIRKAN CUMA "MELALUINYA" TANPA AKAL YG SIAP BRFUNGSI KECUALI NABI ISA SERTA BEBERAPA WALI MUKTABAR,YG BERCAKAP SELEPAS DILAHIRKAN, SEBAB ITU TAK INGAT."

**** ANDA DILAHIRKAN BUTA KE? TENTU TIDAK KAN? KENAPA ANDA TAK INGAT, ITU BUKAN ISUNYA. POKOKNYA ANDA TAK INGAT, TAPI ANDA DIPERINGATKAN OLIH ORANG LAIN LALU ANDA PERCAYA. MACAM ITU JUGA PERSAKSIAN KITA PADA ALLAH; ALLAH YG MENGINGATKAN KITA YG KITA SEMUA SUDAH BERSAKSI. TAK MAHU PERCAYA PADA ALLAH KE?

QUOTE,"TAPI ADE ILMUNYA MCMANE KITA MAMPU MENGINGATI HARI KITA DILAHIRKAN SEHINGGA MUDEK KE JUTAAN TAHUN ITU YG BERLAKUNYA PERISTIWA AL'ARAF 172 TU!"

**** ALHAMDULILLAH. SAYA UCAPKAN TAHNIAH PADA ANDA KERANA MEMPUNYAI ILMU TERSEBUT. PADA YG TAK ADA ILMU ITU, SETAKAT APA YG SAYA TERANGKAN PUN SUDAH MEMADAI BERDASARKAN FIRMAN-FIRMAN ALLAH. WALLAHU'ALAM.

SETAKAT BERCAKAP AJE TAK BERBUAT BIASA SANGAT DENGAR.LEPAS TUNDUK AMAL DULU.BUKTIKAN.
ADE LAGU OWG PUTIH,"FATHER,FATHER DO UR PREECH".
MGKIN PERNAH DENGAR DLM QURAAN ORG MUSYRIK MEMINTA PELUANG KEDUA DR ALLAH SUPAYA DAPAT DI KEMBALIKAN KE DUNIA.HEHEHEHEHEHE

DURHAKEN,

BERAPA KALI SUDAH SAYA KATAKAN "KENAL" TIDAK MEMBERI MAKNA APA-APA KALAU TAK "DENGAR DAN TAAT". CONTOH-CONTOHNYA PUN SUDAH SAYA BERIKAN.

SEKIRANYA ANDA BERAMAL DAN TAK KESAMPAIAN JUGA APA YG ANDA MAHUKAN, ADAKAH BERMAKNA ALLAH SUDAH BERDUSTA DI DALAM AL 'ARAAF 172 ITU?

DI ANTARA KITA DENGAN ALLAH, PERANGAI SIDIQLAH YG PALING BERKESAN -- KAMI DENGAR DAN KAMI TAAT YA ALLAH. ITU DINAMAKAN SIDIQ KEPADA ALLAH.

CONTOH YG ANDA BAGI TENTANG ORANG KAFIR ITU ADALAH KERANA MEREKA TIDAK BERIMAN/PERCAYA.

ANDA PERLU BUKTI, BARU PERCAYA. BAGUS TU. APA BUKTINYA AL QURAN ITU DARI ALLAH?

Nampaknya blog Pak Karamu ni, bukan saja geng antihadis dan geng anti Nabi Muhammad, geng wahabi pun minat ye..he he..

Takpe Pak..teruskan menulis dan tegakkan kebenaran sbg pewaris Nabi..

kepada puan tanpa nama..he he..kdg2 cikgu pun nak tergelak tengok kamu ni...terlalu gelojoh...kata org tua..pesan cikgu...bukakanlah sedikit mata hati dan telinga hati kamu...nescaya kamu akan nampak kebenarannya..

sekian dari cikgu..

HAHAHHA,
TIDAK CUKUPKAH IMAN UTK MEMPERCAYAI ALQURAAN.?????TIDAK CUKUPKAH APA YG DITERANGKAN OLEH ALQURAAN? IMAN BUKAN SAJA UTK DIEJA LEBIH INDAH KALAU DIFAHAMI.SANGAT MANIS KALAU DIHAYATI. IMAN PERLU DI HAYATI.BUKAN MUDAH HADIR IMAN DAN KENAL (MUKASHAFAH) TANPA MUSHAHADAH LALU HADIR AKHLAK.
ORG TUA MELAYU KATA ,"RAJIN BERTANYA AGAR TAK SESAT JALAN." WLUPUN KAMU DATO' ASRI ATAU MURIDNYA,ATAU PUN BAPAKNYA ATAU SPRTI MUSYRIK LAIN YG DUSTA CUBA MGGUNA NAMA, HAYATI DULU APA YG TOK KARAMU NAK TUNJUKKAN.
JGN SEMBARANGAN MENGATAKAN NABI TIDAK MENGAJARKAN ILMU INI DI ZAMANNYA.LEBIH MANIS KITA MENGATAKAN TIDAK TAHU,WLU PUN TAHU.HASSAN ASYARI ANAK MURID SAPE? SIAPA MENYEMAK SUKATAN PELAJARAN HASSAN AL BASRI? JGN FIKIR ALI TU BODOH SERUPA LU!
ALLAH SUCI DR TUDUHAN KAMU.BERTANYA DGN ILMU DAPAT ILMU.BERTANYA DGN APAM KENA ROGOL!
LG MAU CERITA AS SIDDIK??!!!JANGAN BUAT TUHAN MENYAMPAH WALU LU MCM SAMPAH.

ILMU MCM TOK AJAR NI SAYA PUN LOM TAMMAT. NAK TANYA CKIT, DIMANA DUDUKNYA DAN MAKAM SIDDIK PD MUHAMMAD?
MASIHKAH INGAT MANE LETAKNYA PD SURAH AL AARAF 172????!!!APE KE LANCAU "BENAR, KAULAH TUHAN KAMI".
KALAU GITU KENAL MISBUN SIDEK JE LE.
BERKICAU BURUNG.TAPI TAK KENAL ANGIN MCMANE.IKAN HANDAL BERENANG TP TAK KENAL AIR UTK DIRENANGI. LU, LANCAU YG TAK KENAL APE GUNANYA SELAIN MELANCAP. MULUT LANCAP HASIL TAK DE!

SALAM,

Pak durhaqen tanpa nama tanya apa bukti alquran turun daripada Allah,

Firman Allah

"Dan Sesungguhnya AlQuran ini benar-benar diturunkan oleh Tuhan Semesta Alam" Surah Asy-syu'Araa:192

"Dia dibawa turun oleh Ar-ruh AlAmin(Jibril) " Surah asy-syu'araa:193

"Kedalam hatimu (Muhammad)agar kamudian jadi seorang diatara orang-orang yang memberi peringatan " Surah asy-syu'araa:194

"Dan Al Quran itu bukanlah dibawa turun oleh syaitan-syaitan" Surah asy-syu'araa:210

Kita dituntut beriman kepada kitab jadi jelaslah bahawa Al Quran itu diturunkan oleh Allah . Tak kan itu pun tanpa nama nak tanya kat pak Durhaqen

wassalam

SALAM PAK RONIE DAN PARA SALIK,
TIMA KASIH MEMBANTU SAYA, MAKLUMLAH SAYA TAK FAHAM ATAU TAK MEMBACA ALQURAAN, PD PANDANGAN DIA.
KALU CITER NABI MUSA LOM TAU, APA YG MUSA MARAHKAN HARUN LG MAU CAKAP SULAH BACA MA!JELASKAN NAMPAK BETAPA PENDUSTANYA....
MAAFKAN BAHASA YANG SYA GUNAKAN, INSYALLAH MASIH TETAP PADAT DGN ILMUNYA DAN MASIH PENUH HIKMAHNYA UTK DIPELAJARI,TETAP ISTIOMAH.
MEMANG PANAS,TAPI PANAS LG NERAKA JAHANNAM.
MELUAT SAYA ALQURAAN DAN RASUL SAYA DI KOTAK KATIKKAN.DULU DI ZAMAN ALI DAH DIPENGGAL KEPALANYA, ADE CITERNYA....TANYA TOK,MESTI DIA BOLE CITER LEBIH TRAJIS LELEH MATA.
SALAM

Roney,

Ayat-ayat itu bukannya bukti. Ianya adalah pengakuan-pengakuan Allah saja. Sila tunjukkan bukti-buktinya.

Contohnya, untuk senang anda faham: Kes liwat AI. Tak cukup dengan hanya si Saiful tu saja mengaku dia diliwat. Bukti-buktinya wajib ditunjukkan. Maaf saya ambil kes ini sbg. contoh kerana terpengaruh olih si durhaka itu yg suka guna perkataan lancau. Hebat betul bahasa orang tasauf ini.

DURHAKEN,

AKU TAHULAH ILMU KAU TU TERA SANGAT. TAPI JANGANLAH BERDALIH PULA. MANA NASNYA DARI AL QURAN YG SI SAMIRI TU KENCING NABI HARUN?

KAN MUDAH AJE PERTANYAAN TU?

Salam,

Dulu orang jahiliyah juga pernah tanya soalan yang sama nak bukti Alquran datang dpd Allah.Juga ada orang nasrani benama Jabr menuduh nabi cipta AlQuran ."Sesungguh Kami mengetahui mereka berkata 'Bahawasanya AlQuran itu diajar oleh seorang manusia kepadanya (Muhammad).Padahal bahasa orang yang dituduhkan (bahawa) Muhamad belajar kepadanya (adalah) bahasa 'ajam (bukan-Arab)sedangkan AlQuran itu dari bahasa Arab yang jelas(Surah anhl 103)

Orang Arab dulu pun yang pakar dalam puisi tak mampu untuk menandangi AlQuran /Saya yakin dan pecaya tanpa nama juga tak mampu berbuat karangan ataupun satu surah yang setanding AlQuran.!!!!!!!!!!!!

"Katakanlah(Kalau benar apa yang kamu katakan) maka cuba kamu datangkan sebuah surah yang menyerupainya.(Surah yunus ;38)

Satu daripada rukun Iman pecaya pada kitab-kitab kalau orang bukan Islam mereka tidak mahu pecaya pada AlQuran

Kesimpulannya terbukti bukti jelas bahawa AlQuran itu bukan karangan bangsa Arab bukan juga karangan Nabi Muhammad saw. maka sesungguhnya ia merupakan Firman Allah ,kalamullah yang merupakan mukjizat yang sentiasa dipilihara oleh Allah.

Salam,

Dulu orang jahiliyah juga pernah tanya soalan yang sama nak bukti Alquran datang dpd Allah.Juga ada orang nasrani benama Jabr menuduh nabi cipta AlQuran ."Sesungguh Kami mengetahui mereka berkata 'Bahawasanya AlQuran itu diajar oleh seorang manusia kepadanya (Muhammad).Padahal bahasa orang yang dituduhkan (bahawa) Muhamad belajar kepadanya (adalah) bahasa 'ajam (bukan-Arab)sedangkan AlQuran itu dari bahasa Arab yang jelas(Surah anhl 103)

Orang Arab dulu pun yang pakar dalam puisi tak mampu untuk menandangi AlQuran /Saya yakin dan pecaya tanpa nama juga tak mampu berbuat karangan ataupun satu surah yang setanding AlQuran.!!!!!!!!!!!!

"Katakanlah(Kalau benar apa yang kamu katakan) maka cuba kamu datangkan sebuah surah yang menyerupainya.(Surah yunus ;38)

Satu daripada rukun Iman pecaya pada kitab-kitab kalau orang bukan Islam mereka tidak mahu pecaya pada AlQuran

Kesimpulannya terbukti bukti jelas bahawa AlQuran itu bukan karangan bangsa Arab bukan juga karangan Nabi Muhammad saw. maka sesungguhnya ia merupakan Firman Allah ,kalamullah yang merupakan mukjizat yang sentiasa dipilihara oleh Allah.

Salam,

Dulu orang jahiliyah juga pernah tanya soalan yang sama nak bukti Alquran datang dpd Allah.Juga ada orang nasrani benama Jabr menuduh nabi cipta AlQuran ."Sesungguh Kami mengetahui mereka berkata 'Bahawasanya AlQuran itu diajar oleh seorang manusia kepadanya (Muhammad).Padahal bahasa orang yang dituduhkan (bahawa) Muhamad belajar kepadanya (adalah) bahasa 'ajam (bukan-Arab)sedangkan AlQuran itu dari bahasa Arab yang jelas(Surah anhl 103)

Orang Arab dulu pun yang pakar dalam puisi tak mampu untuk menandangi AlQuran /Saya yakin dan pecaya tanpa nama juga tak mampu berbuat karangan ataupun satu surah yang setanding AlQuran.!!!!!!!!!!!!

"Katakanlah(Kalau benar apa yang kamu katakan) maka cuba kamu datangkan sebuah surah yang menyerupainya.(Surah yunus ;38)

Satu daripada rukun Iman pecaya pada kitab-kitab kalau orang bukan Islam mereka tidak mahu pecaya pada AlQuran

Kesimpulannya terbukti bukti jelas bahawa AlQuran itu bukan karangan bangsa Arab bukan juga karangan Nabi Muhammad saw. maka sesungguhnya ia merupakan Firman Allah ,kalamullah yang merupakan mukjizat yang sentiasa dipilihara oleh Allah.

SALAM,
CUBA KAJI CERITA TU AYAT 7:150, OK.KLU TAK FAHAM TANYA DGN BAIK.

SMUA NI SYA AMBIL DR LAMAN YG SAMA DI TULIS OLEH NENEK,BOLE SAJA NENEK MENAFIKAN SEPERTI SELALU:
1) [7:35] Wahai anak-anak Adam! Jika datang kepada kamu RASUL-RASUL DARI KALANGAN KAMU yang menceritakan kepada kamu ayat-ayat Ku, maka sesiapa yang bertaqwa dan memperbaiki amalnya, tidak ada kebimbangan terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.

HEBAT,MASIH SYA DOAKAN NENEK PERCAYA PD KENYATAAN AYAT NI,BARU SELAM DAN FAHAM ISINYA.

2)[7:36] Dan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami dan yang angkuh daripada mematuhinya, merekalah ahli neraka, mereka kekal di dalamnya.

KONTROVERSI DGN BNYAK PANDANGAN NENEK.PETIKAN HEBAT.MEMADANKAN DGN FAKTA OUT. KLU TAK FAILED MANE DAPAT BELAJAR ,YA TAK?

3) kalau tak tahu boleh ditunjuk satu persatu,, tapi kalau dah berlagak pandai,, siapapun tak sudi nak mengajar,,

BAB NI TAK SERUPA BIKIN,BUKTI NYATA ORG MUNAFIQ,CAKAP TAK SERUPA BIKIN. HATI2 TU.

4) 48:29. MUHAMMAD adalah rasul Allah, dan orang-orang yang bersama dia, keras terhadap orang-orang yang tidak percaya, pengasih sesama mereka.

LG SEKALI PETIKAN, CHAMPION!AMAL BLUM NAMPAK.SEBAB TU SYA KERASKAN CKIT.

5)Surah An Nisaa ayat 78), Apa jua .... Dan Kami telah mengutus engkau (wahai Muhammad) kepada seluruh umat manusia sebagai seorang Rasul. Dan CUKUPLAH ALLAH MENJADI SAKSI.

KAT CNI BANYAK YG DIPERTIKAIKAN DAN MENJADI MASALAH PD NENEK. CITER KAT KULIT AYAT NI JANJI TUHAN PD RASULNYA, MENGATAKAN DIALAH LEBIH TAU APA2 YG SEBENARNYA DI DLM HATI2 MUNAFIQ TU.SEJUK HATI NABI DENGAR JAMINAN ALLAH TU. POSITION NENEK CEDUK KES ADE SALAH CKIT, AMAT MENGELIRUKAN.

6)** KENAPA KITA NAK JUGA JADI SAKSI DI ATAS KERASULAN MUHAMMAD KALAU ALLAH SUDAH BERFIRMAN SEPERTI DI ATAS?

INILAH DIA STATEMENT YG MENYESATKAN TU, TAK SALAH HAFAL KULIT, TAK NAK KE RASA ISINYA.LAIN MASA SAYA BANTU BOMBAT NENEK KALAU KITA MENGULIT.

7)Kalau anda masih kanak-kanak yg berhingus lagi, pergilah bermain ditempat lain. Pergi main layang-layang ke, guli ke, .... Asyik sesat di dalam kata-kata saja.

INI MELUDAH KE LANGIT.KURANG2KAN BUAT GITU,NANTI BUSUK MUKA.

8)Sesiapa yang taat kepada Rasulullah, maka sesungguhnya ia telah taat kepada Allah; dan sesiapa yang berpaling ingkar, maka (janganlah engkau berdukacita wahai Muhammad), kerana Kami tidak mengutusmu untuk menjadi pengawal (yang memelihara mereka dari melakukan kesalahan).

INI SAMBUNGAN AYAT DIATAS,TAPI SEBENARNYA TUAN ENGKAR MEMPERCAYAINYA.WALAU KITA TAK PERCAYA RASUL DAN QURAAN TAK MERUGIKAN RASUL PUN APETAH LAGI QURAAN TU. TAPI SYOKKAN MEMBACANYA. NGAKU SUNGGUH2,BETUL TAK,JGN DUSTA.DIJAMIN OLEH SAYA IA DATANG DR ALLAH.RASUL TU AL AMIN,TARAK TIPU PUNYA.!!!BUKAN BACK YARD BIKIN PUNYA,ORI!!

9)kesimpulannya.
siapa yang taat kepada rasullulah, maka taatlah ia kepada allah,, tapi
siapa yang engkar kepada rasullulah, maka engkarlah ia kepada allah.

KESIMPULAN NENEK NI BAGUH,NENEK NAK UPAH APE,MCM NI LAH, KENA ADE KEYAKINAN,FIRM STANDING,SKIT PUN TAK PE,PERMULAAN YG CANTIK.
BANYAKKAN DIAM, BARU BOLEH BELAJAR,TUHAN SUKA TAU ORG SEDAR DIRI NI,TAK LE KENA LANCAU LAGI.
SALAM TAUBAT DR SAYA.

DURHAKEN,

SOALANNYA SATU AJE, JAWABNYA BERJELA-JELA, NAMUN SOALAN TAK JUGA TERJAWAB. PANDAI BETUL MAIN TAICI.

AKU ULANGI LAGI SOALANNYA "CUBA BERI NASNYA DARI AL QURAN YG MENGATAKAN SAMIRIN KENCING NABI HARUN".

Salam Roney,

Pada saya, ada 2 aspek bukti bahawa Al Quran itu adalah dari Allah.

1. Dari aspek ilmu. Ternyata banyak pendedahan ilmu (sains) yg hanya terbukti kebenarannya di zaman kita ini yg cedikiawan pada zaman Nabi tak tahu. Contohnya: Teori big bang, gunung-gunung itu bergerak, gunung-gunung sebagai pasak bumi, air tawar dan air masin tak bercampur, air-air lautan pun tak bercampur, kebenaran cerita-cerita dahulu yg diberi tahu, dsbgnya.

2. Dari aspek code 19 nya. Kepada yg percaya akan dalil-dalil code ini, ia amat luar biasa yg tak mampu manusia dan jin melaksanakannya.

DURHAKEN,

TAHULAH AKU APA MASALAH ENGKAU. AKU DAPATI "TANPA NAMA" BUKAN DARI SATU SUMBER SAJA. DALAM FIRASAT AKU MUNGKIN ADA 2 ATAU 3 SUMBER KERANA ADA KOMEN-KOMEN YG BUKAN DARI AKU. JADI KALAU BUKAN DARI AKU, KALAU AKU NAK COUNTER AKU AKAN RUJUK PADA TARIKH DAN WAKTUNYA KOMEN "TANPA NAMA" ITU.

JADI KALAU KOMEN ITU BUKAN AKU PUNYA, MAKA AKU TAK MAMPU NAK PERTAHANKAN. BIARLAH SI PENULISNYA SENDIRI JAWAB. DIA TENTU TAHU SIAPA DIA.

DURHAKEN,

7:150 ITU TAK ADA PUN CERITA YG SI SAMIRIN ITU KENCING NABI HARUN. MUNGKIN AKU TENGOK KULIT SAJA, MAKA TAK NAMPAK. CUBA ANDA TUNJUKKAN ISINYA SIKIT. UNTUK KEMUDAHAN ANDA AKU TURUNKAN AYATNYA KAT BAWAH NI:

[7:150] Dan apabila Nabi Musa kembali kepada kaumnya dengan marah dan dukacita, berkatalah ia: "Amatlah buruknya apa yang telah kamu lakukan sepeninggalanku; mengapa kamu terburu-buru (tidak menunggu) perintah Tuhan kamu?" Dan ia meletakkan Lauh-lauh (yang mengandungi tulisan Taurat) itu serta ia memegang (rambut) kepala saudaranya (Nabi Harun) sambil menariknya kepadanya. Nabi Harun berkata: "Wahai anak ibuku! Sesungguhnya kaum (Bani Israil) memandangku lemah dan nyaris-nyaris mereka membunuhku (ketika aku melarang mereka); oleh itu, janganlah engkau menjadikan musuh bergembira melihat (tempelakmu) terhadapku, dan janganlah engkau jadikan daku termasuk dalam golongan orang-orang yang zalim".

SAMBUNG SEMAKAN SURAH 20:88-99.OK

SALAM TOK KIAI,
TEPAT KE AYAT2 YG SAYA SARANKAN PADA NENEK UTK PERISTIWA SAMIRI BUAT LEMBU LALU RAMAI MURTAD SEMASA MUSA NAIK BUKIT TU? KALAU SALAH PERBETULKAN YA, PENTING SANGAT BUNYI NYA TU!
SAYA TAK ARIFF JAWAPAN UTK PEMBUKTIAN ALQURAAN ITU DR ALLAH,PENGAKUAN ALLAH TAK BOLE PAKAI CUMA AYAT?!!?, JADI SAYA CUBALAH DR SUDUT MUHAMMAD.BAHAYA AYAT TU.MACAM PENGAKUAN SAIFUL KATANYA.
MUHAMMAD TU UMMI,BILA MNDAPAT WAHYU DIA AKAN MENYAMPAIKAN LANTAS MENERANGKAN. PARA SAHABAT AKAN MENULIS. TAMBAHAN MUHAMMAD BIN ABDULLAH TAK AMIK SARJANA LITERITURE DARI UITM/UM,JELASLAH BUKAN LAH DIA YG MEMILIKI KEPANDAIAN ITU.
NENEK PULAK TUNJUKKAN SAYA DARI SUDUT TUHAN PULAK PEMBUKTIANNYA? MCMANE LAK TUHAN MENGARANG DAN BAGAIMANA PULAK ILMUNYA?
SAYA MMG DH JELASKAN NENEK BOLE NAFIKAN, MCM SAMIRI CUMA MENYALAHKAN NAFSUNYA!
KAMI TERIMA DAN BERIMAN AJE.
SAYA RASA ANWAR DIBICARAKAN SEBAB TAK MENGAKU! AGAKNYA LE,KITA CUMA TAU BISNIZ LAW, ITU PUN CKIT.

DURHAKEN,

DALAM 20:88-99 PUN, DARI KULITNYA SAJA, TAK ADA SI SAMIRI TU KENCING NABI HARUN. NIAT AKU NAK PASTE AYAT-AYATNYA KAT SINI, TAPI PANJANG SANGAT, NANTI PAK KARAMU MARAH PULA.

DARI SEGI ISI, PATI DAN ZAT AYAT ITU, TAK TAHULAH AKU. TOLONG TUNJUKKAN.

DURHAKEN,

DALAM 20:88-99 PUN, DARI KULITNYA SAJA, TAK ADA SI SAMIRI TU KENCING NABI HARUN. NIAT AKU NAK PASTE AYAT-AYATNYA KAT SINI, TAPI PANJANG SANGAT, NANTI PAK KARAMU MARAH PULA.

DARI SEGI ISI, PATI DAN ZAT AYAT ITU, TAK TAHULAH AKU. TOLONG TUNJUKKAN.

SALAM ,
DLM AYAT2 TRSEBUT ALLAH MENCERITAKAN BAGAIMANA SAMIRI MNCAMPAKAN DIKOWI LALU HIDUPLAH LEMBU BIKINANNYA.KESIAN HARUN TIDAK MAU MEMERANGI SAMIRI ATAS ALASAN YG JUGA MUNASABAH.
YG TUAN CARI APE.? BAGAIMANA DAN APE YG DI CAMPAKKAN OLEH SAMIRI, ATAU APE DIA JAWAPAN SAMIRI YG SELAMBA KPD MUSA ATAUPUN BAGAIMANA NAK MEMBACA SECARA HURUFIAH ATAU BAGAIMANA PENGGUNAAN MUKJIZAT.
SAYA TAK PANDAI SELAIN MENUNJUKAN, TANYA LAH KIYAI YG ADE.
STYLE MENYOAL MACAM SELALU DENGAR,TAPI BUKAN KOT.BILA NAK JWP SOALAN SAYA.KLU RASA TUHAN TAK TAU TAK USAH JWP,TIADA YG MARAH.

QS Ar Ruum: 53 "Dan kamu sekali-kali tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang-orang yang buta (mata hatinya) dari kesesatannya. Dan kamu tidak dapat memperdengarkan (petunjuk Tuhan) melainkan kepada orang-orang yang beriman dengan ayat-ayat Kami, mereka itulah orang-orang yang berserah diri (kepada Kami).”


QS As Zukhruf 43:40: Maka apakah kamu dapat menjadikan orang yang pekak dapat mendengar atau (dapatkah) kamu memberi petunjuk kepada orang yang buta (hatinya) dan kepada orang yang tetap dalam kesesatan yang nyata?”


Kenapa mata hati kita buta ?

Karena kita sombong padahal tidak tahu apa apa (bodoh), kemudian juga terlalu fanatisme kepada sesuatu pegangan sehingga tidak mau belajar melihat kebenaran, bahkan juga sangat iri dengki dan keras kepala. Hilangkan semua itu, lakukan sifat yang sebaliknya, maka akan terbukalah mata hatimu, hilanglah kebutaanmu. Insyaalah.

ha,ha,ha, iblis ketawa.
kenapa engkau ketawa?
kerana aku telah berjaya menguasai mereka.....

Salam,

Ya benar itu pernyataan tanpa nama di atas..

Hendak berbahas & berhujah boleh, tapi jangan ditenggelami pemikiran & hati masing2.

Ingat, kamu dipertanggungjawab terhdp apa yang ditulis!

Gunakan bahasa yang senang difahami & terus kepada maksudnya..

Jika tidak kamu hanya meng'confuse'kan diri kamu sendiri & org lain. lalu iblis bertepuk tangan..

SALAM ,
ALHAMDULILLAH,SAYA TERIMALAH CERCAAN TU,KLU ITU YG TUHAN REDHA.
MUNGKIN KALAU SYA JWP MUNGKIN BUKAN TUAN YG BRTANYA?
TUNJUKANLAH.BIOR KAMI BELAJO.
SAYA BELOM PERNAH MENGATAKAN ATAU MENAFIKAN WALAU SATU AYAT DR APE YG DIBACAKAN OLEH TUAN ATAU KAWAN2 GHAIB TUAN,BUKTIKAN KLU PERNAH ATAU SYA TUNJUKAN PENAFIAN TUAN.
TUAN MAU KAMI MENGIKTIRAF KEBIJAKSANAAN TUAN, BAIK KAMI TERIMA TAPI NAH AJARLAH. APAKAH KURANG ADAB KAMI, ATAU TIDAK ADE PERINGATAN DR KAMI SUPAYA HIDUP PERLU BERAKHLAK.
"KERANA KASIH SAYANG AKU JADI MUHAMMAD,KERANA KASIH SAYANG KU JUGA KU JADIKAN ALAM UNTUKNYA."
SAPA MUHAMMAD,SUDAHKAH DIA BERJASAD? CUKUP TAK KENAPA KITA BRSYAHADAH PD MUHAMMAD? MAD YG MANA? MAD YG MACAMANE? AJARKANLAH.
SEKARANG TUAN AJAR SAYA MACAMANE TUAN QATAM AYAT MUSA DAN SAMIRI TRSEBUT SEHINGGA MENUDUH SAYA SESAT ATAU KITA BIARKAN ALLAH MELEPASKAN BALANYA.

udah la kasim fatolan,tun dan keluarga,datuk2 sekelian,jadilah, lagi tua lagi nyanyuk ni.Umur dah tak berapa lama dah tuh,kubur tak berapa lama panggil mari. Bawak2 istighfar,bertaubat. Tengok diri tu dulu

Salam semua,

Pak Karamu ni wujud ke orangnya? Dia kata saya salah dan bangang. Bila saya utarakan tafsiran saya dia tak tunjuk kat mana salahnya.

Sila lihat apa dia kata kat saya:"Kamu mentafsir ayat tersebut berkait dengan ayat Al A'araf 172 tu pun tidak betul, agaknya bahasa arabpun tak faham, sebab itu saya tak berapa nak layan, buat buang masa saja" Tapi bila saya utarakan pendapat dan tanya dia , dia membisu. Guru apa macam ini?

Saya tak nak malukan dia saja bila dia jawab yg komputer dia diambil olih cucu dia. Dia ada udang disebalik batu.

Aku tak mahu komen lagi dalam blogg dia nii. Macam ni mana bolih bertukar-tukar pendapat. Buang masa saja. Aku terimalah apa yg disyorkan olih Tanpa Nama sebelum ini.

mmm bahasa pun dah tunggang langgang. saya katakan sedikit sahaja masa nanti kami dijemput Allah maka bersiap sedia dan sudahlah. Cari jalan persiapan utk itu

Salam

Saya boleh layan siapa saja namun biarlah ada akhlak

Saya bukan ada masa khusus untuk layan tanpa nama, tugas sayapun banyak, tapi kamu apabila lambat sikit untuk terangkan maka kamu perleceh saya "Guru apa macam ini ? Saya tak mahu malukan dia ?

Kemudia kamu kata pula "jangan keciwakan kami" Tanpa nama tolong jaga akhlak apabila mahu buat komen, jika kamu baik sangka maka sayapun baik sangka tapi jangan gelojoh

Cuba kamu periksa bagaimana bahasa kamu terhadap saya pada masa-masa yang lalu, begitukah cara kamu mahu tahukan sesuatu ?

Adapun kesilapan kamu mentafsir shahidna atau Yashhadu atau Tash hadu kamu maksudkan saki (melihat) pada hal maksud ayat tersebut bermaksud saksi yang membara maksud ikrar tanda ta'adub kerana dihadapannya ada tasyhud tauhid

Kami bersaksi bukan membawa maksud melihat akan tetapi bersaksi atau berikrar, itu sebab jika kita tak faham ilmu nahu maka sangat susah untuk faham bahasa arab

mentafsir tanpa faham ilmu nahu kepada permasalahan tasyhud maka maksud sebenar lari jauh

ingat tu jangan lagi buat tuduhan yang liar apabila komen kamu lambat dijawab

SALAM,
SAYA MASIHLAH MENUNGGU. NAK MARAH TAK BOLE,DAH SALAH KITA ,DILARANG RASUL BRKAWAN DGN KAUM JIN,KITA BUT GAK. HAJAT BAIK NAK MEMBETULKAN,PADANLAH MUKA AKU. BERKAWAN LG DGN MAKHLUK HALUS.NASIB ARWAH P.RAMLEE JAWAP.
KITA MANALAH TAU JIN YG MANA,BANGSA YG MANA,TAPI JAN BERBEZA, DAH JAWAP PUN KT BAWAH.
TANYALAH KIYAI BEZA JIN DGN JAN.
SORRY LE JIN/JAN. KAMU GHAIB, TAK BAGI SALAM PULAK, SUARA AND STYLE SAMA LAK.
MANUSIA ADE ADAB, TAMBAHAN PENGIKUT MUHAMMAD,DUNIA JIN DENGAG ADE GAK MUSLIM,ADABNYA MCMANE? SAMA KE DGN TUAN/PUAN.
KASSIM SELAMAT MCMANE KT ALAM BARZAH? OK K? MCMANE LEPAS BALIK CNI? LAMA GAK TAK DENGAR LAWAK TUAN?
saya ade BRTANYAKAN SOALAN PD KIYAI GHAIB TUAN,TAPI TAK TAU YG MANA,KT SANA MMG GITUKE,KALAU DITANYA DIA LARI? BAGITAU LE CARANYA.
Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...

ha,ha,ha, iblis ketawa.
kenapa engkau ketawa?
kerana aku telah berjaya menguasai mereka.....

salam, masyAllah apakah benar...., mungkin benar apa yang dikhabar oleh Allah tahun lepas kepada hamba ini sebelum pak kiyai ke mekah tahun lepas. Dikhabarkan, dia ni seorang wanita yang agak "disisih". Anaknya seperti dipulau di dalam kawasan itu. Mereka semua dipulau dan mereka lebih suka menyendiri. Dikhabarkan mereka ini bersahabat dengan bangsa jin.Keliling kelopak mata dan mulutnya berwarna hitam. Hamba cuba mendekatinya tetapi dipesan orang Jangan. Cerita ini nampak macam ada kaitan dgn pak durhaken. Wallahu'alam.

TIMA KASIH KERANA JAWAP. SAYA TAK TAU CITER TU.SAYA TAK NAMPAK BANGSA KAMU, TAPI SYA TGH DENGAR LE NI. CITER LA LG.
BANGSA TUAN MMG TAK ADE NAME YE?
MUNGKIN TAK ADE IMIGRESENKAN?
ADE TAK JABATAN UGAMA?
ADE TAK IC?

TOLONGLAH BG TAU?

CANTIK KE IBLIS TU SEKARANG? DIA PEGI FACIAL KE? MASA TUAN KETAWA DGN DIA TU ,DIA SUKA TAK DGN SAYA?
KT SANA SIFAT 20 PANGGIL APE?
HERAN GAK SYA TUAN/PUAN CAKAP WAU'HUALLAM. HABIS SAPE YG TUAN CITER TUHAN JE LE TAU.CITER LA BETUL2.IBLIS PUN CKP MCM KAMI MANUSIA YE?

LAMA GAK TUAN IKUT BLOG KIYAI NI YA.MGKIN KIYAI PEGI HAJI YG LEPAS AGAKNYA.TUAN/PUAN KATA "KAMI DH NK DI JEMPUT MATI," UMUR BAPE? SAYA TEKALAH YA..7000 TAHUN?
DALAM BYK BERDISKUSI DGN PUAK TUAN,KEDAPATAN KAUM TUAN ALIM GAK,YA!ADE UNIVERSITI NGAJAR QURAAN AGAKNYA YA?
MCMANE TUAN MASUK KE BLOGGER? SAMA KE BROADBAND MCM CNI?

SABDAAN: YG SANGAT AKU TAKUTI DIANTARA KETAKUTAN2TRHADAP UMMATKU IALAH LEMAH KENYAKINANNYA. LEMAH KENYAKINAN ITU DISEBABKAN;
1)SUKA MELIHAT ORANG2 YG LUPA PD UGAMANYA.
2)BERGAUL DGN ORANG2 SUKA KPD KEJAHATAN DAN KASAR."

MCMANE NK APPLY HADIS INI PD UMAT MUHAMMAD KAUM TUAN.?! DAH BUDAYA NYA GITU,AKHLAK TAK MAINLAH. BANTU SAYA BRFIKIR K.

DURHAKEN,

SALAH TUU!!! YG PALING DIKHUATIRI OLIH NABI KITA ADALAH DI DALAM 25:30 "KAUMKU MENGABAI-ABAIKAN AL QURAN". SEBAB IA ADA DALAM AL QURAN YG TAK DIRAGUI BENARNYA. YG ANDA CAKAP TU ENTAH MANA DATANGNYA.

Salam Pak,

Terima kasih di atas jawapan Pak. Walau apa pun Pak, Pak kenalah cari masa kerana ini blogg Pak. Lagi pun "amal maaruf nahi mungkar" itu tugas universal dan terutamanya tugas guru.

Walau apa pun maknanya "syahid" itu, yg membenarkannya "syahid" kita tu bukankah 7:172 itu Pak?

Nabi dan 4 sahabat utamanya belajar nahu Arab kat siapa agaknya. Manalah nak saya cari jawapannya ni.

Hamba ada dialog dgn JAKIM 23 Nov ni. Tak sabar rasanya nak jatuhkan Islam. Hamba akan buktikan bhw org Islam menyembah tuhan yg x bermakna sebab bila tanya x tau nak jwb. Lepas tu hukum2nya manusia yg tulis, jadi agamanya bertuhankan manusia. Zaman kebangkitan bangsa hamba akan bermula dan dgn izin tuhan dan berkat nabi2, hamba akan tegakkan semula agama tuhan. Takkan Melayu Hilang Di Dunia.

eloklah bagi JAKIM brainwash skit mahadayus ni..dajal sungguh

Salam tanpa nama.

slamat adil adha

Salam tanpa nama.

slamat adil adha

Salam Tanpa nama,

Haraf jangan naik angin..
2 kalimah shahadat itu Diri Kita bersaksi/mengaku dgn Allah iaitu tiada tuhan melainkan Allah[yg disembah],Mohd itu Rasul Allah...ini antara .kita dgn tuhan.
Diri tajalli/nur mohad itu jadi isyarat aje sewaktu berdoa,beribadat dgn Allah,sembahyang etc..
Kita umpama cip talipon bimbit,bila ada bateri baru bernyawa dan boleh bercakap berbagai bahasa dan dapat membuat macam2 apakalasi..camera..internet ...tetapi sifat2 pencipta itu tak terlekat pada cip...begitu juga diri tadi tak terlekat sifat2 Allah pada diri sendiri/insan sirr,....barula betul di katakan la hawla wala kuwataillabilla..diri ini pulak sentiasa sentiasa berserta Allah[empunya diri].hanya macam cip bila ada bateri ada nyawa baru boleh bercakap..
Setuju tak?

Salam Zainudintalib,

Kenapa saya nak naik angin pula? Tak perlu nak marah-marah di dalam hal bincang ugama.

Enatahlah!!! Ramai yg tak faham apa yg saya terangkan.

Saya terangkan yg "syahadah rasul" itu tak ada di dalam Al Quran. Yg hampir menyamainya adalah di dalam surah Al Munafikuun ayat 1. Selain itu Allah kata "Cukuplah Dia menjadi saksi (di atas kerasulan Muhammad)". Itu adalah satu larangan dari Allah pada kita. Juga kita tak dibenarkan memebeza-bezakan di antara rasul-rasul. Tambah pula kita tak sezaman dengan Nabi Muhammad yg melayakkan kita untuk menjadi saksi di atas kerasulan beliau.

Saya beriman kepada Nabi Muhammad hanya saya tak layak, di atas sebab-sebab di atas, untuk menjadi saksi di atas kerasulan beliau.

Salam.

Salam tanpa nama,
1]Surah nisa {79}itu di turun di madinah di tujukan kepada kaum munafik yang tak nak ikut perang.perang uhud.
2] Surah Muanfikqun{1} diturunkan di madinah ditujukan kaum munafik yang berdusta terhadap persaksian Mohamad rasullulah depan nabi. 3]Surah Fath{28} diturunkan dimadinah di tujukan kpd orang kafir yang menghalang menghalang nabi memasuki mekah{haji},tapi Allah janji dan bersaksi menolong dan memenangkan Agama Islam atas semua agama.
Ini semua di tujukan untuk orang munafik dan kafir.
Klu untuk orang2 berima saksian mereka dlm ayat al fath {29}"Mohd Rasullulah"
Kan kita golongan beriman bukan kafir,munafik atau fasik..ikutlah ayat yang di tujukan untuk kita...klu nakla,seluruh koran tu mesti faham betul2.
Salam.

Salam Tanpa Nama 2010 November 18 18:28

Terima kasih di atas balasan. Ikutlah cara yg tuan/puan fahamkan. Jangan ikut cara saya. Kalau salah atau betul kita berdasarkan Al Quran, mudah-mudahan Allah akan mengampuni kita sekiranya kita salah.

Salam.

Kalau salah di betulkan.Kalau tak tau bertanya.SESAT Di hujung jalan cari mana silapnya,didunia ni cari panduan kejalan yang benar ...ape cara pon boleh.salam..taufik n hidayah kpd mu.tk.

Salam,

Benar kata tuan/puan. Saya mohon tolong semak ayat sebelum al Fath 29 ia itu ayat 28. Tak apalah saya paste kan kat bawah ni:

[al Fath:28] Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad, s.a.w) dengan membawa hidayah petunjuk dan ugama yang benar, supaya Dia memenangkannya dan meninggikannya atas segala ugama yang lain; dan cukuplah Allah menjadi Saksi.

Sebagaimana yg sering saya tekankan dulu, kita beriman terhadap kerasulan Muhammad hanya kita tak bolih jadi saksi. Sebab Allah dah kata "cukuplah Dia menjadi saksi". Siapa nak langgar perintah ini, langgarlah. Saya sekadar mengingatkan saja.

Salam.

Benarlah kamu manusia putar alam, tanpa nama..

Allah suruh kamu bersaksi (maknanya berikrar), (bukan menyaksikan dengan mata kepala hotak engkau tu), tentang TIADA TUHAN YANG DISEMBAH MELAINKAN ALLAH DAN MUHAMMAD ADALAH PESURUH ALLAH..

Kamu mengaku kerasulan Muhammad s.a.w tapi kamu menolak hadis iaitu kata-kata & perlakuan Baginda yang dicatat oleh para sahabat..

Sikap kamu ni pelik...benar-benar pelik..mcm penerbit dan filem '2 Alam'...(^^,)

Anti Putar Alam,

Para ulamak yg putar belit segala-galanya. Yg kena putar adalah anda tapi anda tak sedar. Kalau anda nak keluar daripada kena putar, maka bacalah dan fahamilah Al Quran itu betul-betul. Dalam Al Quran sebelum wujudnya "hadis" sudah ada Allah guna perkataan itu. Cuba anda cari dan fikirkan firman-firman Allah tersebut.

Kalau anda berikrar, cakaplah anda berikrar jangan kata anda bersaksi pula. Kalau anda berikrar, saya tak akan pertikaikan, tapi kalau anda bersaksi maka saya tanyalah. Anda pun sudah pandai putar nampaknya. "Syahid" sudah jadi "ikrar" pula. Maka dalam ayat-ayat yg terlibat, Allah pun berikrar ke? Kalau nak menegakkan benang yg basah begitulah jadinya.

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Salam.. Tanpa Nama.. nampak menarik hujah dan persoalan tuan. Saya orang baru di sini.

Nak baca dah panjang sangat. Boleh saya tahu apa kekhilafan yang berlaku di sini?

Insya ALLAH saya mahu turut bermuzakarah dengan anda.

Salam Ghimau,

Sila baca pos saya yg pertama kat sini tentu anda akan tahu masalahnya.

Tuan Ghimau,

Saya ringkaskan sahaja di sini ttg sosok yg mahu digelar 'tanpa nama' disini..beliau adalah seorang:

1) Anti-hadis
2) Syahadah beliau cuma satu kalimah (asyhadu an-la ila haillallah) shj
3) Berpegang kpd terjemahan al-Quran secara zahir shj (pengikut rashad khalifa)
4) kalau hadis Nabi pun beliau tolak, apatah lagi Qiyas & ijma' ulama'
5) genetik beliau adalah XX iaitu wanita..maklumlah wanita ni..nafsu 9 akal 1..

sekian, terima kasih

para ulamak telah menggolongkan beberapa kelompok sebagai sesat, antaranya ialah golongan qadriah dan jabariah,,

golongan jabariah adalah yang berpegang bulat-bulat kepada al-quran tapi menolak kerasulan nabi muhammad, atau dengan perkataan lain menolak hadis.

jadi akidah golongan ini sudah disahkan sesat oleh para ulamak.

Terima kasih Tuan Pengkaji atas makluman tersebut.

Namun begitu reply dari Tuan TanpaNama seolah-olah bersetuju dengan pendapat ulamak yang menolak golongan jabariah.

Adakah ini kenyataan untuk menimbulkan persoalan?

Saya mahu berbincang dan bermuzakarah dengan tuan-tuan semua tentang perkara ini.

Untuk menerima ALLAh itu sebagai Tuhan, tiada sebarang masalah bagi sesiapapun hatta kaum yang engkar sekalipun.

Buktinya :
“Dan jika kamu bertanyakan mereka tentang: Siapakah pencipta mereka? Nescaya mereka menjawab: Allah.” (Az-Zukhruf: 87)

Namun begitu, persoalan tentang kerasulan Muhammad itu yang menjadi perbalahan.

Tuan TanpaNama,

Saya telah baca komen pertama tuan tersebut.

Jadi saya perlukan sedikit penjelasan dan pemahaman. Berkenaan Suran al an'am ayat : 50

Katakanlah: "Aku tidak mengatakan kepadamu, bahwa perbendaharaan Allah ada padaku, dan tidak (pula) aku mengetahui yang ghaib dan tidak (pula) aku mengatakan kepadamu bahwa aku ini malaikat. Aku tidak mengikuti kecuali apa yang telah diwahyukan kepadaku. Katakanlah: "Apakah sama orang yang buta dengan orang yang melihat?" Maka apakah kamu tidak memikirkan(nya)?

Di sini saya nak tanya tentang statement terakhir dalam ayat tersebut.

1. Siapa yang dimaksudkan dengan orang buta tersebut?

2. Siapa yang dimaksudkan dengan orang yang melihat?

3. Kalau ada yang buta dan yang melihat, pastilah ada sesutau perkara yang perlu dilihat, apakah perkara tersebut?

Salam Ghimau,

Si Buta tak percaya langsung akan apa yg dikatakan olih Rasul, di dalam ayat sebelumnya, sama ada seluruhnya atau sebahagianya.

Si Celik percaya sepenuhnya akan kata-kata Rasul itu.

Perkara yg dilihat/difikirkan itu adalah kata-kata Rasul sebelumnya.

Salam Pakaramu,
dari zainudintalib
serta salam semua rakan2;

Pak Karamu kita sudah sampai penghujung bab kalimah tauhid.

Saya yakin percaya roh kita telah berikrar dengan Allah semasa alam roh sebelum masuk ke badan.

Boleh Pak Karamu tunjukkan bagaimana jalan ,caranya saya boleh berikrar /menyaksikan Allah didunia ini lagi [mungkin cara nabi musa ]

Apa yang saya gunakan yang ada pada diri ini digunakan untuk berbuat begitu.

Salam

Terima kasih TanpaNama

Pada saya yang dimaksudkan buta adalah yang tidak dapat melihat yang batin(hakikat), manakala yang celik ialah yang dapat melihat yang batin(hakikat)

Sudah pasti ayat buta dan celik itu bukan merujuk pada keadaan yang zahir bukan?

Cuba Tuan TanpaNama rujuk surah al-baqarah ayat 2 hingga 18. Dan apa faham tuan tentang ayat-ayat tersebut?

Salam Tuan ZainudinTalib

Berdasarkan ayat 172 surah al-a'raf

Dan (ingatlah), ketika Rabbmu mengeluarkan keturunan anak-anak Adam dari sulbi mereka dan Allah mengambil kesaksian terhadap jiwa mereka (seraya berfirman): "Bukankah Aku ini Rabbmu". Mereka menjawab: "Betul (Engkau Rabb kami), kami menjadi saksi". agar di hari kiamat kamu tidak mengatakan: "Sesungguhnya kami (Bani Adam) adalah orang-orang yang lengah terhadap ini ".

Berdasarkan kenyataan yang saya boldkan sudah pasti kita akan diingatkan kembali tentang penyaksian ketika di alam roh tersebut.

Salam Ghimau,

Baiklah, kalau begitu kenapa perlunya Allah menyatakan ayat sebelumnya, kerana ayat yg berikutnya mampu berdiri dengan sendiri. Adakah ayat yg pertama itu sia-sia saja? Maha Kaya Allah dari perbuatan yg sia-sia.

Salam Ghimau,

Ayat Al Baqarah 2 sampai 18 itu terlampau banyak dan jauh.

Saya nak anda terangkan SATU AYAT YG HANYA MEMPUNYAI 3 HURUF SAJA dulu ia itu Al Baqarah ayat 1. Dalam firasat hakikat anda apakah maknanya? Mustahil Allah adakan ayat yg tak bermakna?

Tuan TanpaNama

Ayat yang mana tuan maksudkan?
Adakah ayat pertama surah al baqarah?

Alif Lam Mim

Berkenaan denagn hal ini, banyak ulama memberi pendapat masing-masing.

Tapi bagi saya, alif lam mim adalah salah satu dari Nama ALLAH. Bukankah nama ALLAH itu tak terhingga banyaknya dan tiada terhad.

Alif Lam Mim, merujuk pada salah satu Nama ALLAH yang Agong.

a(alif)l(lam)-mim = al-mim

Siapa yang dimaksudkan?

Tuan TanpaNama, saya telah jawab pertanyaan tuan.

Sekarang ini sudahkan tuan melihat dan membaca ayat 2 hingga 18 surah al-baqarah?

Apa paham tuan tentang ayat-ayat tersebut?

Encik Ghimau,

Henjut sikit-sikit dah la...dah tercirit budak tanpa nama tu...he he..

Salam Ghimau,

Itukah jawapan dari HAKIKAT atau anda teka-teka saja? Tolong berikan BUKTINYA. Kalau tak ada bukti susahlah nak dipercayai. Kalau setakat teka-teka saja siapa pun bolih jawab. Cuba tanya si Pengkaji tu "Dalam Asma'ulhusna" ada tak nama Allah "Alif Lam Mim"? Tak pernah pula saya dengar ulamak mengatakan "Alif Lam Mim" itu nama Allah. Kalau macam itu "Ali Lam Raa", "Alif Lam Mim Sad", dan banyak lagi yg sepertinya macam mana? Kalau tak salah saya tak satu pun "huruf-huruf macam ini" yg ada di dalam As Ma'ulhusna. Pelik juga kan? Jadi, pada saya, jawapan anda tak berasas sama ada di alam zahir mahu pun hakikat.

Apa pula kata 'sahibus-samahah as-syeikh' Rashad Khalifa'?..

Hai Pengkaji,

Kalau anda seorang pegkaji yg ikhlas dan suci sudah tentu anda tahu. Tapi ....

Salam tuan TanpaNama

Terima kasih atas reply tuan tersebut. Apa paham tuan tentang asma ul husna. Ada berapa nama ALLAH yang terkandung dalam asmaul husna?

Ini ayat dari surah al-a'raf ayat 180

"Hanya milik Allah asmaa-ul husna, maka bermohonlah kepada-Nya dengan menyebut asmaa-ul husna itu dan tinggalkanlah orang-orang yang menyimpang dari kebenaran dalam (menyebut) nama-nama-Nya586. Nanti mereka akan mendapat balasan terhadap apa yang telah mereka kerjakan."

Ada tak disebutkan berapa banyak bilangan nama ALLAH yang terkandung dalam asmaul husna berdasarkan ayat tersebut?

Atas dalil tersebut, alif lam mim adalah salah satu dari nama ALLAH.

Dalam bahasa arab, setiap kata nama
bermula dengan al. jadi alif lam mim itu merujuk kepada al-mim. Dalam pandangan hakikat tuan tanpanama, siapa yang dimaksudkan dengan al-mim tersebut?

Tuan Pengkaji

Hehehe.. betul tuan, tak leh enjut kuat-kuat, khuatir putus pula talinya nanti.

Saya nak tahu macam mana paham tuan tanpanama tentang asmaul husna. Pada beliau ada berapa banyak nama yang terkandung dalam asmul husna.

Salam Ghimau,

Kata ulamak nama Allah ada 3000 kesemuanya. 1000 pada malaikat, 1000 pada para nabi, 300 di dalam Taurat, 300 di dalam Zabur, 300 di dalam Injil dan 99 di dalam Al Quran dan 1 nama rahsia. Itu kata ulamak, saya tak ada nasnya nak mempertahankan pendapat tersebut. Olih kerana anda adalah orang hakikat saya nak tanya "Nama rahsia yg satu tu, agak anda apa ya?" Kalau sudah berhakikat sudah tentu tahu kan? Tak apalah saya tak akan minta nasnya. Saya nak tahu nama rahsia itu saja.

Di dalam Al Quran ada 99 asma'ulhusna. Juga di dalam Al Quran ada 29 surah yg bermula dengan huruf-huruf seperti yg anda katakan itu. Namun tak satu pun yg termasuk di dalam senarai asma'ulhusna yg 99 itu. Bermakna para ulamak tak terima "alif lam mim" itu adalah nama Allah. Anda kata itu nama Allah. Jadi bagaimana? Jangan olih kerana banyaknya nama-nama Allah, maka anda pun kaut masuk bakul saja. Atau mungkin itu nama rahsia, sebab itu para ulamk pun tak tahu?

Kalau nak tahu kenapa Allah adakan huruf-huruf itu silalah ke "Submission.org" atau "Universalunity.org". Bukalah dan ikhlaskanlah "pendengaran, penglihatan dan hati" anda. Mohonlah petunjuk dari Allah dan renungkanlah baik-baik. Lepas itu buatlah keputusan sendiri kerana di hadapan Allah nanti orang lain tak bolih jawab untuk kita.

Hamba tahu nama rahsia itu kerana nama itu telahpun di nyatakan di dlm kitab terdahulu. Dgn nama inilah maka semua makhluk menyembah kpd anak adam sebagai khalifah semesta alam. Raja segala raja, yg maha mulia, yg maha kuasa pada berlakukan kudratnya yg qadim, segala yg bersifat dpt disifatkan. Dgn nama ini jugalah dtgnya daulat seri paduka baginda.

Salam Tuan TanpaNama

Kalau takder bukti dan dalil, saya tak leh nak terima pendapat tuan tu?

Tuan bawa pendapat ulamak yang mengatakan nama ALLAH ada 3000?

Dalam Quran ada sebut ke?

Dalam Quran ada sebut ke nama ALLAH tu ada 99?

Ada tak disebut dalam Quran apa nama2 yang terkandung dalam asmaul husna tu?

Tuan tak jawap pun soalan-soalan saya?

Bagaimana pulak tuan cakap saya ni orang hakikat? Mana tuan tahu? atau tuan main tembak jer?

Atas dasar apa tuan cakap macam tu?

Dan tentang nama rahsia allah tu? Saya tak tahu pulak pasal tu, pada saya tiada rahsia pun.

Kalau tentang alif lam mim tu pun tuan masih tak leh terima macam mana pula nak terima nama yang lain?

Adakah tuan ni jenis main tembak jer. Selama saya post komen ni saya tak labelkan tuan dengan apa-apa fahaman pun kan?

Jadi tolong tetap dalam lorong perbincangan dan jawap soalan saya.

Salam Tuan al Mahadaya

Maka tuan sudah tahu akan nama rahsia tersebut?

Alhamdulillah.

Saya nak tanya tuan beberapa soalan tentang pemahaman tuan.

1. Apa yang tuan paham tentang nama rahsia allah?

2. Apa yang tuan paham tentang rahsia nama allah?

sila keluarkan artikel baru pakkaram, komen yang ini dah banyak sangat.

Salam Ghimau,

Saya hanya menyatakan pendapat ulamak saja tentang asma'ulhusna itu. Yg 99 itu secara amnya diterima olih umat islam, tak termasuk anda dan sayalah. Saya pun tak percaya kerana ada lagi yang tersebut di dalam Al Quran tapi tak masuk di dalam yg 99 itu. Contohnya: Rabb, Huwa, Jamal, Kamal dll.

Dalam Al Quran memang ada Allah sebut nama-namaNya. Diantaranya adalah Ar Rahman, Ar Rahim, Al Malik, Al Majid, Al Jabbar, As Samad dll. Apa anda tak tahu ke? Kalau anda tahu, takkan anda tanya soalan macam itu.

Saya beranggapan yg anda adalah orang hakikat kerana soalan-soalan anda itu. Ayat-ayat Al Quran yg terang makna dan maksudnya pun anda nak suruh orang terangkan lagi mungkin anda berpendapat ada lagi maknanya yg lebih mendalam. "Alif, Lam, Mim" anda kata nama Allah kalau "Yasin atau Nuun atau Saad" mungkin kut sebab ada nama manusia yg macan tu.

Salam Tuan TanpaNama

Kalau pendapat tersebut(tentang 99 nama allah) tuan sendiri tak bersetuju, lain kali jangan dikeluarkan.

Nah! bila saya minta bukti dan dalil, tuan tak dapat nak beri.

Tentang nama-nama ALLAH yang tuan sebut tu ada ke dikatakan nama-nama tersebut adalah asma ul husna?

Apa bukti dan dalil tuan?

Tuan hanya beranggapan saya ni orang hakikat, tuan main tembak kononnya tuan lihat dari soalan2 saya.

Saya pun boleh melabelkan tuan dari golongan tertentu berdasarkan dari kenyataan dan soalan-soalan tuan. Ta[i ada tak saya berbuat demikian?

Agaknya kenapa saya tak berbuat demikian?

Soalan asal saya berkenaan asma ul husna ni tuan masih tak dapat beri dalil dan bukti.

Tuan ada bukti atau dalil kukuh yang menolak alif lam mim itu bukan dari asma' ALLAH?

Makna alif lam mim
------------------

al-baqarah

[1]
Alif, Laam, Miim.
[2]
Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa;
[3]
Iaitu orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara yang ghaib, dan mendirikan (mengerjakan) sembahyang serta membelanjakan (mendermakan) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka.
[4]
Dan juga orang-orang yang beriman kepada Kitab “Al-Quran” yang diturunkan kepadamu (Wahai Muhammad), dan Kitab-kitab yang diturunkan dahulu daripadamu, serta mereka yakin akan (adanya) hari akhirat (dengan sepenuhnya).


al imran

[1]
Alif, Laam, Miim.
[2]
Allah tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap Hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan sekalian makhlukNya.
[3]
Ia menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Suci (Al-Quran) dengan mengandungi kebenaran, yang mengesahkan isi Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan dahulu daripadanya, dan Ia juga yang menurunkan Kitab-kitab Taurat dan Injil.


al ankabut
[1]
Alif, Laam, Miim.
[47]
Dan (sebagaimana Kami telah menurunkan Kitab-kitab ugama kepada Rasul-rasul yang telah lalu) demikianlah Kami turunkan pula kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Al-Quran ini. Maka orang-orang yang Kami berikan Kitab (Taurat dan Injil) ada yang beriman kepada Al-Quran, dan juga sebahagian dari orang-orang (Makkah) beriman kepadanya; dan tiadalah yang mengingkari ayat-ayat keterangan Kami melainkan orang-orang yang berdegil dalam kekufurannya.

ar rum
[1]
Alif, Laam, Miim.
[31]
Hendaklah kamu (wahai Muhammad dan pengikut-pengikutmu) sentiasa rujuk kembali kepada Allah (dengan mengerjakan amal-amal bakti) serta bertaqwalah kamu kepadaNya; dan kerjakanlah sembahyang dengan betul sempurna; dan janganlah kamu menjadi dari mana-mana golongan orang musyrik -

al luqman
[1]
Alif, Laam, Miim.
[2]
Ini ialah ayat-ayat Kitab (Al-Quran) yang mengandungi hikmat-hikmat dan kebenaran yang tetap kukuh,
[3]
Menjadi hidayah petunjuk dan rahmat bagi orang-orang yang sedia mengerjakan amal-amal yang baik

Baca dan fahamkan

Salam Ghimau,

Dah baca dah. Tak ada pun bukti mengatakan bahawa ianya adalah nama Allah. Tapi:

1. Dalam Surah Al Baqarah ada: 4502 Alif, 3202 Lam dan 2195 Mim. Jumlahnya 9899.
2. Dalam Surah Ali Imran ada: 2521 Alif, 1892 Lam dan 1249 Mim. Jumlahnya 5662.
3. Dalam Surah Al Ankabot ada 774 Alif, 554 Lam dan 344 Mim. Jumlahnya 1672.
4. Dalam Surah Ar Rum ada 544 Alif, 393 Lam dan 317 Mim.
Jumlahnya 1254.
5. Dalam Surah Luqman ada 347 Alif, 297 Lam dam 173 Mim.
Jumlahnya 817.
6. Dalam Surah Assajadah ada 257 Alif, 155 Lam dan 158 Mim.
Jumlahnya 570.

Apakah yg anihnya/istimewanya angka-angka di atas? Kesemua "jumlah-jumlah" di atas mempunyai denominator yg sama ia itu 19.

Faktor di atas "jin dan manusia" tak mampu membuatnya. Ia adalah suatu kod yg Allah wujudkan untuk Al QuranNya yg memebuktikan bahawa tanpa syak Al Quran itu adalah daripadaNya. Kod ini difirmankan Allah di dalam Surah Al Mudathir Ayat 30 di mana Allah berfirman "Di atasnya ada 19". Rujuk http://submission.org/Q-T.html Ia bukannya nama Allah seperti yang anda sangkakan.

Bacalah dan fahamkanlah. Tak ada hakikat, tak ada makrifah HANYA MATEMATIK yg mudah saja.

Hamba solat 19 rakaat kerana hamba mengenal ALLAHA yg ditulis dgn nombor arabaya 139. 1 yg awal dan 9 yg akhir. Hamba telahpun postkan ttg nama rahsia itu di blog hamba dan sesiapa yg tidak mengenal tuhan maka tidak memahami betapa hebatnya agama tuhan yg maha kuasa.

Assalammualaikum

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya.BUKA BLO DANA GHAIB MBAH RAWA GUMPALA


KAMI SEKELUARGA TAK LUPA MENGUCAPKAN PUJI SYUKUR KEPADA ALLAH S,W,T
dan terima kasih banyak kepada AKI atas nomor togel.nya yang AKI
berikan 4D/ angka [] alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus AKI.
dan alhamdulillah sekarang saya bisa melunasi semua utan2 saya yang
ada sama tetangga.dan juga BANK BRI dan bukan hanya itu AKI. insya
allah saya akan coba untuk membuka usaha sendiri demi mencukupi
kebutuhan keluarga saya sehari-hari itu semua berkat bantuan AKI..
sekali lagi makasih banyak ya AKI… bagi saudara yang suka main togel
yang ingin merubah nasib seperti saya silahkan hubungi AKI ALIH,,di no ((( 0823 1366 9888 )))
insya allah anda bisa seperti saya…menang togel 2750 JUTA , wassalam.


dijamin 100% jebol saya sudah buktikan...sendiri....


Apakah anda termasuk dalam kategori di bawah ini !!!!


1"Dikejar-kejar hutang

2"Selaluh kalah dalam bermain togel

3"Barang berharga anda udah habis terjual Buat judi togel


4"Anda udah kemana-mana tapi tidak menghasilkan solusi yg tepat


5"Udah banyak Dukun togel yang kamu tempati minta angka jitunya
tapi tidak ada satupun yang berhasil..
KLIK DISINI 4d 5d 6d
Solusi yang tepat jangan anda putus asah... AKI ALIH akan membantu
anda semua dengan Angka ritual/GHOIB:
butuh angka togel 2D/ ,3D/, 4D/ 5D/ 6D/ SGP / HKG / MALAYSIA / TOTO MAGNUM / dijamin
100% jebol
Apabila ada waktu
silahkan Hub: AKI ALIH DI NO: [[[ 0823 1366 9888 ]]]


ANGKA RITUAL: TOTO/MAGNUM 4D/5D/6D/


ANGKA RITUAL: HONGKONG 2D/3D/4D/6D/ANGKA RITUAL; KUDA LARI 2D/3D/4D/6D/ANGKA RITUAL; SINGAPUR 2D/3D/4D/ 6D/ANGKA RITUAL; TAIWAN,THAILANDANGKA RITUAL: SIDNEY 2D/3D/4D 6D/


SAYA ATAS NAMA: BPK SAMSUL 'TKI' DARI SINGAPURA

=====================================
DULUNYA AKU TIDAK PERCAYA SAMA BANTUAN DARI
PERAMAL TOGEL, ATAU PESUNGIHAN UANG GOIB DAN LAIN2 NYA TAPI SEKARANG AKU SUDAH PERCAYA
KARENA SAYA SUDA MEMBUKTIKA SENDIRI.KARNA ANGKA
YANG DIBERIKAN 4D. BENAR2 TEMBUS 100% ALHAMDUHLILLAH
DPT 225'JUTA DAN SAYA SELAKU PEMAIN TOGEL,DAN KEPERCAYAAN
ITU ADALAH SUATU KEMENANGAN DAN SAAT SKRAG SY TEMUKAN
ORANG YANG BISA MENGELUARKAN ANGKA2 GAIB YAITU (MBAH KARYO)
JIKA ANDA YAKIN DAN PERCAYA NAMANYA ANGKA GOIB ANDA BISA
HUBUNGI LANGSUNG (MBAH KARYO) DI NO_0823_0153_6999_ >>>KLIK PESUNGIHAN TANPA TUMBAL NYATA<<< SAYA
SUDAH BUKTIKAN SENDIRI ANGKA GOIBNYA.
INI KISAH NYATA SAYA
=====================================
thanks romnya sobat

Saya ucapkan banyak terima kasih kepada AKI yang telah membantu saya melalui dana ghaib dan alhamdulillah saya sudah sukses ini atas bantuan AKI WARA dan alhamdulillah itu semuaya terbukti bahkan beliau juga membantu saya minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya bagi saudara2 yang mau di bantu sama AKI WARA silahkan hubungi 085242894584. ATAU KLIK SITUS KAMI PESUGIHAN TAMPA TUMBAL NYATA