Twitter
RSS

Pengikut

click for translator to read artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Mengenal Diri Yang ke 71

Salam

IKRAR MANUSIA BERTUHANKAN ALLAH DI ALAM ROH

Adakah manusia ingat bahawa setiap daripada kita telah berbai'at kepada Allah dan telah berikrar dan berjanji untuk bertuhankan kepada Allah di alam Roh ? Tentunya tidak ingat atau tidak tahu langsung kerana khabar beritanya sudah begitu lama, lalu Allah peringatkan kembali melalui FirmanNya ayat An Nahl 89 yang maksudnya:
"Dan Kami turunkan kepada kamu al kitab (al Quran) untuk menjelaskan segala sesuatu dan petunjuk serta rahmat dan khabar gembira bagi orang yang menyerahkan dirinya"

Ayat di atas memungkinkan kepada manusia supaya jangan lagi mengadakan alasan-alasan untuk menafikan bahawa dia tidak pernah berjanji dan tidak mengenali Allah kerana Allah telah terangkannya di dalam al Quran seperti ayat al A'araf 172 yang bermaksud:
".. Bukankah Aku ini Tuhan kamu ? Maka semua menjawab (manusia) Benar ! Engkaulah Tuhan kami, kami menjadi saksi, dan yang demikian supaya kamu tidak berkata pada hari qiamat Kami adalah lalai"

Dan ayat ini di kokohkan lagi oleh ingatan Allah kepada manusia melalui An Nahl ayat 91 yang bermaksud :
"Dan tepatilah perjanjian dengan Allah apabila kamu berjanji dan janganlah kamu membatalkan sumpah-sumpah kamu itu sesudah kamu mengokohkannya ..."

Dengan ayat yang di atas rasanya tiada alasan bagi manusia hendak menolak yang kita pernah mengenali Allah kerana Allah telah ingatkan kita dengan menurunkan ayat-ayatNya, pokok persoalannya siapa diri kita yang sebenarnya yang pernah berjanji itu dan bagaimana keadaannya? dan bagaimana pula keadaan Allah ketika itu ? Apa yang kita tahu Allah juga telah menyatakan keadaaNya berupa Zat Laisa kamishli syaiun ( tidak berupa apa jugapun) dan semua ini telah di terangkan oleh Allah bagi orang-orang yang menyerahkan dirinya

Orang yang telah menyerahkan dirinya ? Persoalan timbul diri yang mana yang hendak di serahkan dan bagaimanakah kendak menyerahkannya dalam erti kata Tawakkal 'Alallah !

Ada pandangan dari ulama khlaf bahawa terlalu sukar untuk menyerahkan diri kerana adanya kejadian jasad yang anasirnya sebagai penghalang untuk mempraktikkan bertawakkal kepada Allah kerana sifat jasad itu anasirnya dari atom-atom tanah,air,api dan angin yang kuasanya mampu menghalang dari bertawakkal sedangkan Allah bagi tahu bahawa jasad atau anasir jasad di jadilan hanyalah untuk menjadi saksi sajaha atas perbuatan manusia jadi apa kuasa penghalang yang ada padanya ? Sebagaimana firman Allah dalam surah Al Qiyamah ayat 14 dan 15 yang bermaksud:
" Bahkan manusia itu anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri walaupun ia memberikan alasan-alasannya (untuk membela diri) "

sambungan ....

Comments (7)

Alhamdulillah..
Saya mendapat ilmu yang baru dari artikel ni berkenaan musyahadah roh..cantuman ayat-ayat Al-Quran tu seakan pieces of puzzle yg menguatkan lagi keyakinan dlm perjalanan mengenal diri ni..

terima kasih, Pak.

Innalillahi wainna ilaihirajiuun..

Assalamu'alaikum,

Berkenaan tajuk dan ulasan Pak Karamu tentang ikrar ni, saya ada baca hadis,memang ada,Tuan-tuan boleh rujuk hadis Imam Jalaluddin As Sayuti.Insya Allah, jika saya buka semula nanti saya catatkan di sini.

Yang saya ingat sikit-sikit maksud hadis tu lebih kurang macam ni...Anak-anak kecil orang-orang kafir akan masuk syurga kerana ikrar mereka semasa di alam ruh...

maksud saya...anak-anak kecil orang kafir yang mati sebelum akil baligh...

Salam ikuti nanti lanjutan posting yang berkaitan

Artikal ini akan lebih mencabar dan menarik bagi orang yang mengaji dan mengkaji

Assalamu'alaikum,

Dari koleksi hadis-hadis Nabi saw oleh Imam Jalaluddin Abdurrahman Ibn Abi Bakr Suyuti (Al Jami'us Saghir), jilid ke 3, Perniagaan Jahabersa,Johor Baharu, 1997, ms 183:

"Aku telah memohon kapada Tuhanku, lalu aku diberiNya anak-anak orang musyrik sebagai pelayan bagi ahli syurga. Itu adalah kerana sesungguhnya mereka tidak mengalami syirik yang dialami oleh orang-orang tua mereka dan kerana sesungguhnya mereka (tetap) pada janji pertama.(ada nota kaki,2484)"- Hadis Sahih, riwayat Abul Hasan bin Mallah dalam Amaalinya dari Anas)

2484) Janji pertama adalah seperti tercantum dalam Al Quran surah Al A'raf ayat 172 yang antara lain: Bukankah Aku ini Tuhanmu? Mereka menjawab,"Benar, kami menjadi saksi."

Semoga bermanfaat..

Salam

Ketahuilah saudara bahawa mana-mana hadis atau pandangan ulama jika tidak bertentangan dengan quran maka ia adalah saheh

Al Hamdulillah